Navigation Content

John Carpenter

John Carpenter

Datum rođenja: 16.01.1948

Mjesto rođenja: Carthage, SAD

Visina: 1,83 m

Već kao osmogodišnjaka Johna Carpentera je osvojila filmska umjetnost. Svaki dan je posjećivao kino i gotovo je gutao horore i SF filmove iz 40-ih i 50-ih godina. Svoju dječačku ljubav Carpenter je pretočio u životni poziv nakon što je diplomirao na filmskom studiju Sveučilišta Južne Kalifornije.

Za vrijeme studija snimio je s još nekoliko kolega kratki uradak The Resurrection of Bronco Billy koji je nagrađen Oscarom za kratki film. U isto vrijeme počeo je raditi s prijateljem Danom O'Banom na SF parodiji Tamna zvijezda koja se od diplomskog rada pretvorila u njegov prvi igrani film. Uz pohvale kritike, film je sredinom sedamdesetih stigao u kina, ali bez velikog interesa publike. Tek nekoliko godina kasnije stekao je kultni status nakon što je kružio u 16-milimetarskom formatu među polaznicima filmskog studija.

Bez obzira na dokazani talent, Carpentera su zaobilazile ponude za redateljski posao, pa mu nije bilo druge nego da se prekvalificira u scenarista. Uspio je prodati priču Eyes studiju Columbia, Blood River je završio u rukama producenata Batjac Productionsa (osnovao ga je John Wayne), dok je producent Harry Gittes kupio prava na Black Moon Rising. 'Eyes' se transformirao u solidni triler The Eyes of Laura Mars (1978) redatelja Irvina Kershnera, Blood River je završio na malim ekranima, dok se bezukusni SF triler Back Moon Rising u kinima pojavio 1986, a naslovne uloge su odigrali Tommy Lee Jones i Linda Hamilton.

Nakon što mu je 1975. na velika platna stigla Tamna zvijezda, Carpenter se i drugim uratkom zadržao u vodama B produkcije. Pod utjecajem velikog uzora Howarda Hawksa (Rio Bravo) režirao je triler Napad na policijsku stanicu (1976). Film je privukao veliku pažnju na filmskom festivalu u Londonu 1977, gdje su ga kritičari proglasili najvećim festivalskim iznenađenjem. Međutim, hvalospjevi kritike ponovno mu nisu donijeli 'šuškavije' ponude te je Carpenter nastavio s pisanjem scenarija – Escape za 20th Century Fox te High Rise i Prey za Warner Brothers. 'High Rise' je potom završio na televiziji, a redateljske stolice se dočepao sam Carpenter. Rezultat je bio odličan triler Netko me promatra (1978, NBC) s Lauren Huton u naslovnoj ulozi.

Iste godine režirao je film koji je vrhunac Carpenterove karijere i nakon kojeg je uslijedio pad koji, nažalost, traje do danas. Noć vještica (1978) snažno je utjecao na žanr horora i postao je jedan od financijski najuspješnijih filmova svih vremena — stajao je tristo tisuća dolara, a utržio sedamdeset i pet milijuna. Osim toga, uslijedio je popularni dugovječni filmski serijal, a franšize filmova postale su česta pojava u industriji ('Petak 13', 'Mrak film', 'Vrisak'…).

80-ih godina prošlog stoljeća, nakon uspjeha Noći vještica, Carpenter se pridružuje holivudskom mainstreamu. Režirao je nekoliko prosječno solidnih uradaka: Magla (1980), Bijeg iz New Yorka (1981), Stvor (1982), Christine (1983) i Čovjek koji je pao sa zvijezde (1984). Nakon neuspjeha akcijske fantazije Velika gužva u kineskoj četvrti (1986), Carpenter je napustio holivudsko blještavilo te se vratio u niskobudžetne vode.

Uslijedili su Princ tame ( 1987), Oni žive (1988), Memoari nevidljivog čovjeka (1992), In the Mouth of Madness (1995), Village of the Damned (1995), Bijeg iz Los Angelesa (1996), Vampiri (1998) i Duhovi Marsa (2001). Nijedan od tih filmova nije ni do koljena Carpenterovim prvim radovima koji su nagovještavali puno više od onoga što danas Carpenterovo ime znači u filmskom svijetu.

ZANIMLJIVOSTI

Pojavio se u nekoliko svojih filmova pod imenom Rip Haight ('Magla', 'Čovjek koji je pao s zvijezde', TV film 'Body Bags' i 'Village of the Damned').

Veliki je fan Elvisa Presleyja i starih Cadillaca.

Ima vrlo visoko mišljenje o svom prijatelju i kolegi Kurtu Russellu koji je odigrao glavnu rolu u nekoliko njegovih filmova. Pohvalio ga je da je veliki radnik, profesionalac koji se ne boji uzeti ulogu koja će možda naštetiti njegovom ugledu ili ga prikazati kao luđaka.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...