Navigation Content

Alex Proyas

Alex Proyas

Datum rođenja: 23.09.1963

Mjesto rođenja: Egipat

Redatelj Alex Proyas rođen je u Egiptu, ali kad mu je bilo tri godine, njegova obitelj se preselila u Australiju. Već s deset godina snimio je svoje prve amaterske filmove, da bi sedam godina kasnije krenuo na Australian Film Television and Radio School. Za vrijeme školovanja družio se s Jane Campion i Jocelyn Morehouse, danas poznatim australskim redateljicama. S Campion je surađivao na njezina dva kratka filma 'A Girl's Own Story' (1984) i 'Passionless Moments' (1984), a njegov vlastiti kratki uradak 'Groping' (1982) privukao je pažnju na festivalima u Sydneyju i Londonu. Još dok je bio na drugoj godini studija Proyas je osnovao producentsku tvrtku Meaningful Eye Contact Films.

Na velikom platnu je debitirao s postapokaliptičnim SF-om 'Spirits of the Air, Gremlins of the Clouds' (1989), da bi se sljedećih pet godina profilirao kao uspješan redatelj TV reklama i glazbenih spotova. Radio je za brojne kompanije među kojima su Nike, Nissan i Swach te s poznatim glazbenicima poput Stinga, INXS-a i Crowded Housea.

Kao filmski redatelj potvrdio se 1994. adaptacijom stripa Jamesa O'Barra 'Vrana'. Zadnji tjedan snimanja dogodila se nesreća u kojoj je poginuo glavni glumac Brandon Lee, sin slavnog Brucea Leeja. Pogođen Brandonovom smrću, Proyas je prekinuo snimanje te se vratio u Australiju. Tek na nagovor Leejeve obitelji projekt je ipak priveo kraju, a film, osim što je poharao box office, oduševio je i kritičare.

Nakon uspjeha 'Vrane', Proyas je trebao režirati fantasy komediju Casper (1995), ali je odustao od projekta, pa ga je zamijenio Brad Silberling. Nakon četiri godine pauze, vratio se s odličnim trilerom 'Dark City' (1998), pričom o čovjeku koji ima amneziju, a mogao bi biti serijski ubojica.

Uslijedila je muzička komedija 'Garage Days' (2001) te Proyasov prvi blockbuster, SF 'Ja, robot' (2004), adaptacija priče Isaaca Asimova s Will Smithom u naslovnoj ulozi.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...