Navigation Content

Michael Cimino

Michael Cimino

Datum rođenja: 03.02.1939

Mjesto rođenja: New York, SAD

Mjesto smrti: 1,65 m

Dosadašnju karijeru cijenjenog i kontroverznog producenta, scenarista i redatelja Michaela Cimina obilježila su dva filma. Prvi, Lovac na jelene (1978), donio mu je Oscara za režiju i produkciju, a drugi, vestern drama Vrata raja (1980), obilježio ga je kao čovjeka koji je zamalo odveo u propast slavni filmski studio United Artists.

Cimino je započeo filmsku karijeru kao scenarist, a radio je na scenarijima za ekološku SF dramu Silent Running (1971), krimić Magnum Force (1971) te drugi nastavak serijala o Prljavom Harryju (Clint Eastwood). Poznanstvo s Eastwoodom iskoristio je da nagovori legendarnog glumca da se pojavi u glavnoj ulozi u njegovom prvom filmu Thunderbolt and Lightfoot (1974). Redateljski debi donio mu je vrlo dobre kritike, a Jeffu Bridgesu iznenađujuću nominaciju za Oscara za sporednu ulogu.

Zahvaljujući uspješnom debiju, Cimino je uspio zainteresirati producentske kuće EMI i Universal da podrže njegov sljedeći projekt, priču o vijetnamskom ratu. Lovac na jelene (1978) bio je jedan od prvih filmova koji su tematizirali vijetnamski sindrom, tj. PTSP. Odlična glumačka postava (Robert De Niro, John Savage, John Cazale, Christopher Walken i Meryl Streep) i realističan ugođaj oduševili su i kritiku i publiku te je film osvojio pet Oscara, među kojima i onaj za najbolju režiju.

Na valu uspjeha prihvatio je režirati ambicioznu epsku dramu Vrata raja (1980), što se pokazalo pogrešnom odlukom. Premda je film dobio solidne kritike, propao je na kino blagajnama i skoro odveo u bankrot United Artists, a Ciminu je trebalo pet godina da se oporavi od neuspjeha.

U filmske vode vratio se krimićem Godina zmaja (1985), zatim su uslijedili prosječni uraci The Sicilian (1987), biografska priča o talijanskom hajduku Salvatoreu Giulianu i, nakon devetogodišnje stanke, Sunchaser (1996). U Francuskoj 2001. Cimino se otisnuo u spisateljske vode objavivši roman Big Jane.

ZANIMLJIVOSTI

Cimino je trebao režirati film Kralj komedije (1983), kao nastavak suradnje s Robertom De Nirom, zvijezdom Lovca na jelene (1978), no zbog prebacivanja rokova i zaokupljenošću dramom Vrata raja (1980) dobio je otkaz, a zamijenio ga je Martin Scorsese.

CBS ga je 1981. angažirao za projekt Live on Tape, film o snimateljskoj ekipi. Ali nakon propasti Vrata raja, CBS se povukao te film do danas nije snimljen.

U prosincu 1981. potpisao je ugovor za snimanje filma Footloose (1984). Producent Daniel Melnick upozorio ga je da će, ako prebaci budžet od 7,5 milijuna dolara, dodatne troškove morati platiti iz vlastitog džepa. Sljedećeg mjeseca, nekoliko dana prije početka snimanja, Cimino je zatražio da prepravi scenarij (što bi koštalo 250 tisuća dolara) te da se početak snimanja otkaže dok on ne završi posao. Melnick mu je uručio otkaz te je zaposlio redatelja Herberta Rossa.
Nagrade: Oscar (redatelj, 'Lovac na jelene' 1979.); Zlatni globus (redatelj, 'Lovac na jelene' 1979.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...