Navigation Content

Joel Schumacher

Joel Schumacher

Datum rođenja: 29.08.1939

Mjesto rođenja: New York, SAD

Visina: 1,91 m

Joel Schumacher je započeo svoju filmsku karijeru kao kostimograf da bi se zatim posvetio pisanju scenarija. Potpisao je scenarij komedije 'Car Wash' (1976), crnačkog mjuzikla 'Sparkle' (1976) te filma 'The Wiz' (1978). Kao redatelj je debitirao slabašnom SF komedijom 'The Incredible Shrinking Woman' (1981) s Lily Tomlin u glavnoj ulozi, a kritičari su zapazili tek neobično šaren i blještav redateljski stil.

Potom je snimio nekoliko filmova koji se čvrsto drže holivudskog mainstreama: romantičnu dramu 'St. Elmo's Fire' (1985), dva solidna horor uratka 'The Lost Boys' (1987) i 'Flatliners' (1990), romantičnu komediju 'Cousins' (1989) - remake popularnog francuskog naslova iz 1975. 'Rođak rođakinja' - i ljubić 'Dying Young' (1991) s Juliom Roberts i Campbellom Scottom u glavnim ulogama.

Dvije godine nakon toga Schumacher čini zaokret zanimljivim trilerom 'Dan ludila' (1993), u kojem Michael Douglas poludi zbog vrućine i prometne gužve. Zatim se pozabavio adaptacijom bestselera najprodavanijeg američkog pisca devedesetih Johna Grishama, a 'Klijent' (1994) je ispao solidan krimić s vrlo dobrim glumcima Susan Sarandon i Tommyjem Leejem Jonesom te dojmljivim Bradom Renfrom u ulozi 11-godišnjaka koji je na meti mafijaških ubojica.

Na iznenađenje mnogih, producenti Warner Brothersa izabrali su ga tada za redatelja trećeg dijela Batmana. Pod budnim okom izvršnog producenta Tima Burtona (redatelja prvog, kultnog Batmana iz 1989), Schumacher je u kina isporučio ispoliran i blještav proizvod 'Batman Forever' (1995) koji su mnogi zagriženi fanovi dočekali na nož. Plašt čovjeka-šišmiša u Schumacherovoj verziji ponio je Val Kilmer, a negativce su utjelovili Tommy Lee Jones (Two-Face) i Jim Carrey (Riddler).

Uslijedila je još jedna adaptacija Grishamovog djela, triler 'Vrijeme ubijanja' (1996), a pisac je bio toliko impresioniran Klijentom da je sam izabrao Schumachera za redatelja. Godinu dana poslije snimio je film 'Batman i Robin' (1997) u kojem je crni plašt na ramena stavio George Clooney, a kritika i fanovi toliko su ga popljuvali da je izgledalo da je to definitivan kraj franšize Batman. Na svu sreću, čovjek-šišmiš uskrsnuo je iz mrtvih osam godina kasnije pod palicom redatelja Christophera Nolana u filmu 'Batman Begins' (2005).

Iako je zamalo ubio jednu od ikona pop kulture, Schumacherova karijera nije patila. Uslijedilo je nekoliko vrlo dobrih naslova: triler '8MM' (1999), drama 'Flawless' (1999), ratna drama 'Tigerland' (2000) - koja je široj publici predstavila buduću veliku zvijezdu Colina Farrella - i komični krimić 'Bad Company' (2002) s neobičnim glumačkim parom - Anthonyjem Hopkinsom i Chrisom Rockom.

Snimajući triler 'Phone Booth' (2002) Schumacher je ponovo surađivao s Farrellom koji se pojavio i u njegovoj biografskoj drami Priča o Veronici Guerin (2003), u kojoj Cate Blanchett glumi irsku novinarku koja je postala nacionalna junakinja zbog svoje borbe protiv dilera droge. Zatim je snimio odlični mjuzikl 'Fantom iz opere' (2004), a u veljači ove godine u američka kina je stigao 23 Schumacherov filmski uradak koji, ni manje ni više, nosi naslov 'The Number 23'. Film govori o čovjeku (Jim Carrey) koji postaje opsjednut knjigom što, kako mu se čini, govori o njegovom životu. No knjiga završava ubojstvom koje se još nije dogodilo u stvarnom svijetu, a sa svime je na neki način povezan upravo broj 23.

ZANIMLJIVOSTI

Majka mu je Šveđanka.

U jednom intervjuu otkrio je da je za vrijeme snimanja Batmana i Robina bio pod pritiskom producenata Warner Brothersa i proizvođača igračaka koji su željeli da film bude što više obiteljski i dječji. U tim nastojanjima, priznao je, otišao je predaleko te se ispričao fanovima zbog toga što ih je razočarao.

Režirao je glazbeni spot 'Kiss From A Rose' za pjevača Seala.

Prije nego što je ušao u svijet filma radio je u dućanu kao dizajner izloga.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...