Navigation Content

Wolfgang Petersen

Wolfgang Petersen

Datum rođenja: 14.03.1941

Mjesto rođenja: Emden, Njemačka

Njemački redatelj Wolfgang Petersen rođen je ratne 1941. godine. Kao dječaka fasciniralo ga je sve što je američko, a već s 11 godina, oduševljen filmovima Johna Forda, odlučio je da će kad odraste biti redatelj.

Karijeru je započeo šezdesetih godina, prvo radeći kao kazališni glumac i redatelj u Hamburgu da bi zatim upisao filmsku školu. Ubrzo nakon diplome, kao redatelj je debitirao na njemačkoj televiziji radeći na epizodama tada popularne krimi-serije 'Tator/Scene of the Crime', a režirao je i TV film 'I Will Kill You, Wolf' (1970).

Uslijedio je njegov prvi igrani film 'Einer von uns beiden' ('One or the Other', 1974), priča o studentu koji ucjenjuje svog profesora, za koji je dobio brojna priznanja i nagrade u Njemačkoj. Zatim je režirao kontroverznu homoseksualnu ljubavnu priču 'Consequences' (1977), s Jurgenom Prochnowom u glavnoj ulozi, s kojim je radio i na seriji 'Tarot'. Nakon odličnog trilera 'Black and White Like Night and Day' (1978), nastavio je suradnju s Prochnowom na velikom hitu, ratnoj drami 'Podmornica' (1981), dotad najskupljem njemačkom filmu u povijesti (budžet oko 12 milijuna dolara).

Uspjeh 'Podmornice' otvorio mu je vrata Hollywooda te u koprodukciji s Amerikancima režira fantasy-bajku 'The Neverending Story' (1984) ili kako su je neki kritičari nazvali 'the never-ending movie'. Bez obzira na kritičarska zanovijetala, film je poharao box-office. Slijedili su nešto slabiji naslovi, pustolovni SF 'Enemey Mine' (1985) i triler 'Shattered' (1991) da bi se Peterson ponovo vratio u prvu ligu s uzbudljivim 'Na vatrenoj liniji' (1993) s Clintom Eastwoodom u ulozi tajnog agenta koji mora zaštititi američkog predsjednika od profesionalnog ubojice, Johna Malkovicha. Film je zaradio preko 100 milijuna dolara, ali zatim je došao novi promašaj, triler 'Outbreak' (1995) kojem niti zvjezdana glumačka postava (Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Duistin Hoffman) nije pomogla da ostvari veći uspjeh.

Povjerenje producenata Peterson vraća hitom 'Air Force One' (1997) u kojem ulogu odmetnutog ruskog generala daje starom drugu, Jurgenu Prochnowu. Samo u SAD-u film je zaradio više od 170 milijuna dolara, a Peterson je dobio u ruke redateljsku palicu na još jednom 'zvjezdanom' projektu – 'Oluja svih oluja' (2000) s Georgeom Clooneyem i Markom Wahlbergom. Nijemac se ponovo potvrdio kao jedan od najboljih holivudskih akcijskih redatelja .

Za svoj sljedeći projekt Peterson je htio stripovsku poslasticu 'Batman vs. Superman', ali je ostao praznih ruku te je s oduševljenjem prihvatio pozivnicu Warner Brosa da snimi povijesni spektakl 'Troja' (2004). Rezultat je bio solidan uradak koji je isto tako prošao i u kinima. Osim scene u kojoj se Brad Pitt (Ahil) pojavljuje kao od majke rođen, najviše kontroverzi je izazvala previše 'slobodna' adaptacija Homerove knjige.

Dvije godine kasnije, Peterson se vratio na velika platna još jednim spektaklom, 'Posejdon' (2006), remakeom istoimenog hita iz 1972. Slično kao i u originalu, pratimo grupu putnika koja se pokušava izvući iz tonućeg prekooceanskog putničkog broda kojeg je prevrnuo ogromni val. Iako je najavljivan kao jedan od ljetnih blockbustera, 'Posejdon' nije opravdao očekivanja.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...