Navigation Content

Richard Linklater

Richard Linklater

Datum rođenja: 30.07.1960

Mjesto rođenja: Houston, Texas

Visina: 1,75 m

Rođen u Houstonu u Teksasu 1960. godine, samouki redatelj Richard Linklater prije filmske karijere radio je kao običan šljaker na naftnoj platformi negdje na pučini meksičkog zaljeva. Kad su mu dosadili more i crno zlato, preselio se u Austin, gdje je shvatio da ga privlači sedma umjetnost. U to vrijeme ponovno je oživjela američka nezavisna scena, a vojsci mladih entuzijasta pridružio se Linklater snimivši 1987. svoj prvijenac, kratki uradak zanimljivog naslova 'It's Imposible to Learn to Plow By Reading Books'. Četiri godine kasnije privukao je pažnju prvim dugometražnim filmom 'Slacker' (1991) koji je, nakon što je doživi kultni status po studentskim festivalima, priznanje dobio i na poznatom festivalu Sundance.

Nova zvijezda na filmskom nebu nije promakla pogledu holivudskih producenata, uvijek gladnih novih imena. S budžetom od šest milijuna dolara (oko 250 puta više od njegovog prvog igranog filma) dobio je u ruke redateljsku palicu na filmu 'Dazed and Confused' (1993), priču o grupi srednjoškolaca na zadnji dan škole 1976. koji lutajući gradom uživaju u drogi i alkoholu. U filmu glumi čitav niz tad nepoznatih glumaca poput Parkera Poseya, Jasona Londona, Bena Afflecka, Mille Jovovich i Matthewa McConaugheya.

Linklaterov sljedeći uradak bio je romantična drama 'Before Sunrise' (1995) koji danas mnogi vide kao jedno od njegovih najboljih ostvarenja. Ethan Hawke i Julie Delphy slučajni su suputnici koji provedu jedan romantičan dan u Beču. Priča je dobila nastavak devet godina kasnije u 'Before Sunset' (2004), koji je Liklateru donio nominaciju za Oscara u kategoriji za najbolje adaptirani scenarij. Na tragu filmova 'Slacker' i 'Daze and Confused' je i četvrti Linklaterov uradak 'SubUrbia' (1996), priča o odrastanju izgubljene generacije iz predgrađa

Nakon romantike i 'omladinskih' tema, Linklater se posvetio nečem posve drugačijem. Međutim, vestern priča o stvarnim pljačkašima vlakova na početku 20. stoljeća 'The Newton Boys' (1998) nije se previše svidjela ni publici ni kritičarima.

Linklateru je trebalo tri godine da se oporavi od svog prvog većeg promašaja da bi se vratio jači nego ikad. Zaredali su filmovi koji su Teksašanina potvrdili kao jednog od najzanimljivijih filmaša današnjice. U 2001. predstavio se filozofskim ostvarenjem 'Walking Life' i dramom 'Tape', da bi potom zaplivao mainstream vodama odličnom teen komedijom 'School of Rock' (2003). Uslijedio je 'Before Sunset' (2004), a zatim je ponovno malo zastranio dječjim 'The Bad News Bears' (2005).

Njegov predzadnji uradak je sjajni animirano-igrani SF 'A Scanner Darkly' (2006), obrađen, kao i 'Walking Life', rotoskopskom tehnikom (sniman kao igrani, pa zatim animiran). Utemeljen na priči poznatog američkog pisca Philipa K. Dicka, film, osim u vizualnom segmentu, plijeni i odličnom glumačkom postavom: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder i Rory Cochrane.

Publika je odlično prihvatila i dramu 'Fast Food Nation' (2006), pogled na američku industriju brze hrane u kojem je do detalja secirao tematiku - od izrabljivanja imigranata koji jedva preživljavaju spremajući hamburgere do zdravstvenih problema od kojih obolijevaju američki klinci.

ZANIMLJIVOSTI

U ožujku 2007. uvršten je teksašku Filmsku kuću slavnih u Austinu.

Njegova tri bivša prijatelja - Bobby Wooderson, Andy Slater i Richard 'Pink' Floyd - tuže ga jer je njihova imena i slike neovlašteno koristio u filmu 'Dazed and Confused' te ih je predstavio kao alkoholičare i narkomane, što je, tvrde, uništilo njihov ugled.

Vegetarijanac je od svojih ranih 20-ih godina.
Nagrade: Srebrni medvjed (redatelj, Berlinski festival, 'Before Sunrise' 1995.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...