Navigation Content

Bryan Singer

Bryan Singer

Datum rođenja: 17.09.1965

Mjesto rođenja: New York, SAD

Visina: 1,78 m

Redatelj Bryan Singer postao je ime u filmskoj industriji nakon krimi-trilera 'Privedite osumnjičene' (1995), koji su pojedini kritičari okrunili laskavom titulom najboljeg filma 90-ih. Snimljeni po scenariju Singerovog prijatelja iz djetinjstva, Christophera McQuarriea, 'Osumnjičeni' su ne samo osvojili struku nego su oduševili i publiku, ali i članove Američke filmske akademije. Tako je McQuarrieu pripao Oscar za najbolji originalni scenarij, a Kevin Spacey dobio je zlatni kipić kao najbolji sporedni glumac.

Singer je, prema vlastitim riječima, samouk redatelj. Studirao je dvije godine na School of Visual Arts u New Yorku, ali je odbijen u filmskoj školi Sveučilišta Južne Kalifornije. Umjesto toga, preselio se u Los Angeles te je pohađao studij kritike za što je, priznao je jednom, danas vrlo zahvalan jer je tako pogledao stotine filmova. Svoj prvi dugometražni film, triler 'Public Access', Singer je režirao 1992, a sljedeće godine film je uspješno prikazan na Sundance Film Festivalu. Priča o misterioznom čovjeku koji je svojim showom na kabelskoj televiziji okrenuo protiv sebe stanovnike jednog američkog gradića donijela mu je veliku nagradu žirija te interese holivudskih glavonja, iako je film u kinima prošao nezapaženo.

Nakon velikog uspjeha 'Osumnjičenih', Singer je režirao 'Apt Pupil' (1998), snažnu i uzbudljivu dramu koja istražuje prirodu zla utemeljenu na istoimenoj pripovijeci Stephena Kinga. Slavni pisac pristao je prepustiti prava mladom redatelju tek nakon što je pogledao kopiju tad još nerealiziranih 'Osumnjičenih'.

Za svoj sljedeći projekt Singer je ponovo udružio snage s glumcima Ianom McKellenom i Bruceom Davisonom (glumili su u 'Apt Pupilu') na SF-u 'X-Men' (2000). Obrada popularnog stripa o mutantima u izdanju Marvel Comica pokazala se punim pogotkom te je tri godine kasnije svjetlo dana ugledao nastavak 'X2: X-Men United' (2003) koji je kritika proglasila čak boljim od originala.

Pošto se tako dobro snašao s mutantima, Singer je zaslužio redateljsku stolicu na još jednom projektu koji se ticao stripova i superjunaka. Na veliki ekran je vratio čovjeka od čelika, Supermana u vrlo dobrom 'Superman Returns' (2006) s Brandonom Routhom u glavnoj ulozi.

ZANIMLJIVOSTI

Njegov omiljeni film je 'Ralje' (1975) Stevena Spielberga.

Veliki je fan 'Zvjezdanih staza', a pojavljuje se u filmu 'Zvjezdane staze: Nemesis' (2002) kao jedan od članova posade na mostu svemirskog broda U.S.S. Enterprise. Nagrade: Grand Jury Prize ('Public Access', Sundance Film Festival 1993.); BAFTA Film Award ('Privedite osumnjičene' 1996.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...