Navigation Content

Richard Donner

Richard Donner

Datum rođenja: 24.04.1930

Mjesto rođenja: Bronx, New York

Visina: 1,88 m

Bivši povremeni broadwayski glumac koji je sjeo u redateljsku stolicu snimajući TV reklame kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća, Richard Donner na sebe je skrenuo pažnju režirajući TV vestern seriju 'Wanted: Dead or Alive' (1960/61) sa Stevenom McQueenom u glavnoj ulozi. Tijekom 60-ih i 70-ih radio je na brojnim epizodama tada popularnih serija ('The Twilight Zone', 'The Man From U.N.C.L.E.' i 'The Fugitive') te je debitirao i na velikom ekranu niskobudžetnim uracima 'X-15' (1961) i 'Salt and Pepper' (1968). Prvi veliki komercijalni uspjeh ostvario je hororom 'The Omen' (1976), a slijedio ga je također uspješni 'Superman' (1978), koji će pod njegovom redateljskom palicom postati jedan od najvećih međunarodnih hitova svih vremena.

Nakon uspjeha sa 'Supermanom', Donner se bacio na film koji je obrađivao malo težu temu, 'Inside Moves' (1980), priču o neuspješnom samoubojici koji pronalazi novi smisao u životu. Sljedeće godine trebao je režirati nastavak priče o superjunaku 'Superman II' (1981), ali zbog neslaganja s producentima zamijenio ga je Richard Lester. Bolje je prošao radeći na fantastično-pustolovnom filmu 'Ladyhawke' (1985), a iste godine se pojavio kao redatelj i koproducent na uvodnoj špici velikog teen hita 'The Goonies', za koji je priču napisao Steven Spielberg.

Uslijedio je serijal koji je obilježio dosadašnju Donnerovu karijeru: 'Smrtonosno oružje' (1987), 'Smrtonosno oružje 2' (1989) i 'Smrtonosno oružje 3' (1992) s Melom Gibsonom i Dannyjem Gloverom u naslovnim ulogama. U isto vrijeme, Donner se vratio televiziji kao izvrši producent i povremeni redatelj HBO-ove serije 'Tales From the Crypt' (1989-91). Vrlo dobrom ocijenjena je drama 'Radio Flyer' (1992), priča o dva brata koje zlostavlja otac alkoholičar.

Donner je sa svojom suprugom osnovao uspješnu producentsku tvrtku Donner/Shuler-Donner Productions, koja stoji iza brojnih uspješnih filmova, uključujući obiteljski hit 'Free Willy' (1993) te nastavke 'Free Willy 2: The Adventure Home' (1995) i 'Free Willy 3: The Rescue' (1997); dva igrana filma proizašla iz HBO-ove 'Crypt' serije, 'Demon Knight' (1995) i 'Bordello of Blood' (1996); vestern komediju 'Maverick' (1994) s Melom Gibsonom, Jodie Foster i Jamesom Garnerom u režiji samog Donnera; te akcijsku avanturu 'Conspiracy Theoty' (1997), također s Donnerom kao redateljem. Krajem 90-ih snimio je još jedan nastavak 'Smrtonosno oružje 4' (1998), u kojem se veteranima Gibsonu i Gloveru u ulozi mladog detektiva pridružio Chris Rock.

Zadnja dva Donnerova uratka su 'Tijek vremena' (2003), neuspjela adaptacija romana Michaela Chrichtona o grupi studenata koja misteriozno završi u srednjem vijeku te vrlo dobri krimić '16 blokova' (2006), čija radnja se vrti se oko ostarjelog detektiva pred mirovinom, Jacka Mosleya (Bruce Willis), koji dobiva zadatak da sitnog kriminalca Eddieja Bunkera (Mos Def) preveze na sud koji se nalazi 16 ulica dalje.

ZANIMLJIVOSTI

Razmišljao je da režira prvi film o Batmanu, a njegov čovjek-šimiš trebao je biti Mel Gibson.

Glumac Steve Kahan rođak je Donneru te se pojavljuje u 12 njegovih filmova.

Nadimak mu je Dicky Donner.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...