Navigation Content

Tim Burton

Tim Burton

Datum rođenja: 25.08.1958

Mjesto rođenja: Burbank, SAD

Visina: 1,82m

Američki redatelj Tim Burton rođen je 1958. u Burbanku, Kalifornija. Većinu dječačkih godina proveo je gledajući stare horore i crtajući. Kao 12-godišnjak odlučio je da više neće živjeti s roditeljima te se preselio kod bake.

Talentirani mladić dobio je stipendiju za Disneyjev umjetnički institut u Kaliforniji, ali nije se uspio nametnuti. Njegovi prvi uraci, crno-bijeli kratki animirani filmovi 'Vincent' (1982) i 'Frankenweenie' (1984) nisu se baš svidjeli disneyjevcima. Ali potonji film svidio se komičaru i glumcu Paulu Reubensu, koji je progurao Burtona do redateljske stolice filma 'Pee-We's Big Adventure' (1985) koji je postao iznenađujući hit.

Uslijedila je fantastična komedija 'Beetlejuice' (1988), koja je također osvojila i kritiku i publiku, a zatim 'Batman' (1989), kojem se vratio tri godine poslije s 'Batman Return' (1992). Između dvije priče o čovjeku šišmišu Burton je režirao odličan film 'Edward Škaroruki' (1990) s Johnnyjem Deppom u ulozi dječaka koji umjesto ruku ima škare.

Sad kao priznatu facu u filmskoj industriji ponovo ga je angažirao Disney za redatelja animiranog filma 'The Nightmare Before Christmas' (1993). Do kraja 90-ih Burton je nanizao tri hita: 'Ed Wood' (1994), biografiju o najgorem redatelju na svijetu; SF parodiju 'Mars napada' (1996) i 'Sanjiva dolina' (1999).

U novo tisućljeće ušao je s lošim remakeom klasika 'Planet majmuna' (2001), a svijetu priča i bajki u kojem se najbolje snalazi vratio se u filmovima 'Big Fish' (2003) ' i 'Charlie u tvornici čokolade' (2005).

ZANIMLJIVOSTI

Obično nosi crnu odjeću jer mu se ne da gubiti vrijeme s usklađivanjem boja.

Uvijek uza sebe nosi džepnu knjigu za crtanje i manji komplet vodenih boja.

Godine 2001. kupio je kuću u Londonu u susjedstvu svoje djevojke te je između njih prokopan tunel.

Veliki je obožavatelj indijskog Bollywooda.

Bio je član vaterpolo momčadi svoje srednje škole u Burbanku. Nagrade: Venice Film Festival (Future Film Festival Digital Award 'Corpse Bride' 2005.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...