Navigation Content

James Cameron

James Cameron

Datum rođenja: 16.08.1954

Mjesto rođenja: Kapuskasing, Kanada

Visina: 1,88 m

James Cameron rođen je 1954. u kanadskom gradiću Kapuskasing, a s roditeljima se u SAD, u Kaliforniju, preselio 1971. godine. Od malih nogu zanimala ga je astronomija i znanstvena fantastika te je već s 12 godina napisao kratku priču koja će biti temelj za njegov budući film 'The Abyss'. Kao tinejdžera oduševila ga je Kubrickova '2001: Odiseja u svemiru' (1968) koju je uzastopce odgledao desetak puta, da bi se potom bacio na eksperimentiranje sa 16-mm filmovima i modeliranjem maketa.

Cameron je upisao studij fizike, ali je ubrzo zapustio učenje, oženio se s konobaricom te se zaposlio kao vozač kamiona. Nakon što je pogledao 'Ratove zvijezda' (1977) Georgea Lucasa definitivno se odlučio baciti u filmske vode.

Početkom 80-ih radi kao član ekipe na filmovima 'Happy Birthday, Gemini' (1980), 'Battle Beyond the Star' (1980) te 'Galaxy of Terror' (1981). Na redateljskoj stolici je debitirao hororom 'Piranha II: The Spawning' (1981). Tri godine nakon toga uslijedio je prvi Cameronov hit, 'Terminator' (1984), koji je proslavio Arnolda Schwarzeneggera. Osim režije, Cameron se skupa s svojom budućom suprugom Gale Anne Hurd potpisao i kao scenarist.

Do svog sljedećeg redateljskog projekta Cameron je radio sa Sylvesterom Stalloneom na scenariju za uspješni 'Rambo: First Blood II' (1985), da bi se ulozi redatelja-scenarista vratio 1989. SF hororom 'Aliens', nastavkom klasika Ridleya Scotta.

Krajem 80-ih realizirao je projekt o kojem je maštao još kao klinac, podvodni ep 'Bezdan' (1989), da bi 1991. režirao nastavak 'Terminator 2: Judgment Day', koji je osvojio četiri Oscara. Njegov sljedeći uradak bila je akcijska komedija 'Istinite laži' (1994), u 1995. pojavljuje se kao koproducent i koscenarist 'Strange Days' u režiji Kathryn Bigelow, a zatim je uslijedio film koji je promijenio filmsku industriju, 'Titanic' (1997).

Nakon uspjeha 'Titanica', Cameron se povukao s velikog ekrana te se posvetio TV serijama. Njegovo ime se pojavljuje na odjavnim špicama TV uspješnica 'Dark Angel' (Fox, 2001-2002), 'Entourage' (HBO) i 'Ocean Challenge' (ABC). Također radi na dokumentarcima, pa se kao koredatelj potpisuje ispod 'Expedition: Bismarck' (2002), 'Ghosts of the Abyss' (2003) i 'Aliens of the Deep' (2005).

ZANIMLJIVOSTI

Osnovao je producentsku kuću Lightstorm Entertainment.

Jedan je od osnivača studija za specijalne efekte Digital Domain.

Nadimak mu je Čelični Jim zbog njegovog strogog i tvrdoglavog zapovijedanja filmskim setom.

Napisao je scenarij za film 'Spider Man' (2002), ali je njegov tekst odbijen zbog 'previše nasilja'.


Nagrade: Oscar (režija 'Titanic' 1998.); Zlatni globus (režija 'Titanic' 1998.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...