Navigation Content

Ang Lee

Ang Lee

Datum rođenja: 23.10.1954

Mjesto rođenja: Pingtung, Tajvan

Visina: 1,70 m

Trenutno stanovnik New Yorka, rođen na Tajvanu, nezavisni filmaš Ang Lee postao je međunarodno poznat nakon svog drugog redateljskog uratka, komedije 'The Wedding Banquet' (1993). Priča o Kinezu homoseksualcu koji se ženi kako bi zadovoljio svoje tradicionalne roditelje – zaradila je nominacije za Zlatni globus i Oscara te je osvojila Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu.

The Wedding Banquet drugi je dio trilogije koja govori o kulturnom i generacijskom sukobu na suvremenom Tajvanu. Prvi film 'Pushing Hands' režirao je 1991. dok mu je treći dio 'Eat Drink Man Woman' (1994) donio još jednu nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma te veliki uspjeh u kinima.

Nakon toga uslijedio je Leejev prvi holivudski projekt 'Sense and Sensibility' (1995), adaptacija klasika Jane Austen s Emmom Thompson u naslovnoj ulozi. Iznenađujuće, iako je film doživio hvalospjeve od strane kritike te je nominiran za sedam oskarovskih kategorija, Lee nije bio uvršten među nominirane redatelje.

Lee i njegov česti suradnik, scenarist James Schamus snimili su potom dramu 'The Ice Storm' (1997), zatim priču iz američkog građanskog rata 'Ride with the Devil' (1999) nakon koje se Lee vratio korijenima te je režirao na kineskom jeziku planetarni hit 'Tigar i Zmaj' (2000).

Tri godine nakon velikog uspjeha, 2003. godine radi uspješnu adaptaciju stripa 'Hulk' a nakon toga još jedan film koji je osvojio publiku te mu donio pregršt priznanja i nagrada, kontraverznu dramu 'Planina Brokeback' (2005), priču o ljubavi između dvaju kauboja za koju je i dobio Oscara.

Slijedi 'Požuda, oprez' (Lust, Caution), 2007., špijunski triler koji govori o političkim intrigama koje se zbivaju za vrijeme kineskog otpora japanskom okupatoru u Drugom svjetskom ratu za koji dobiva brojne nagrade i nominacije kao recimo nominaciju Zlatni globus za najbolji strani film. Dvije godine poslije Lee režira biografsku komediju 'Svi na Woodstock' (Taking Woodstock), 2009., a 2012. režira 'Pijev život' (Life of Pi), veličanstveni film prema bestseleru Yann Martela o mladom čovjeku koji preživljava katastrofu na moru, te o vjeri, nadi i borbi za opstanak. Film je sniman u 3D tehnici i bio je jedan od najiščekivanijih filmova 2012. godine. Odnio je nebrojeno puno nagrada i nominacija.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...