Navigation Content

Michael Caton Jones

Michael Caton Jones

Datum rođenja: 15.10.1957

Mjesto rođenja: Broxburn, Škotska

Michael Caton Jones na sebe je privukao pažnju još dok je pohađao Britansku nacionalnu filmsku školu, posebno svojim kratkim filmovima 'Liebe Mutter' i 'The Riveter'. Talentiranog mladog redatelja ubrzo je angažirala TV kuća BBC za koju je režirao triler 'Brond' (1987) i 'Lucky Sunil' (1988).

Na velikom ekranu debitirao je povijesnom dramom 'Skandal' (1989), istinitom pričom o britanskom političkom skandalu iz 1963. za koju je dobio pohvale kritike i publike. Sljedeće godine prešao je u Hollywood i snimio ratnu dramu 'Memphis Belle' (1990) a nakon toga se okušao u komediji, filmom 'Doc Hooywood' (1991) koji je osvojio simpatije kritike, ali bez odjeka na kino blagajnama.

Sljedeći Jonesov projekt bila je drama 'This Boy's Life' (1993) s Leonardom DiCapriom, Robertom De Nirom i Ellen Barkin. Dvije godine kasnije režirao je povijesni spektakl 'Rob Roy' (1995) utemeljen na biografiji škotskog heroja Roberta Roya MacGregora kojeg je utjelovio Liam Neeson.

Zadnji Jonesov uradak u 90-ima bio je remake istoimenog hita iz 1972, akcijski triler 'The Jackal' (1997) s Bruceom Willisom u ulozi nemilosrdnog ubojice kojeg pokušava zaustaviti bivši pripadnik IRA-e (Richard Gere).

U novom tisućljeću Jones je režirao vrlo dobru krimi-dramu 'City by the Sea' (2002), priču o genocidu u Ruandi 'Shooting Dogs' (2005) i promašeni nastavak velikog hita iz 1992, 'Sirove strasti 2' (2006).

ZANIMLJIVOSTI

Zagriženi je navijač nogometnog kluba Celtic.

Najbolji film mu je 'Sedam samuraja' (1954) Akire Kurosawe.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...