Navigation Content

M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan

Datum rođenja: 06.06.1970

Mjesto rođenja: Pondicherry, Indija

Visina: 1,80 m

Usprkos tome što je svoje prve amaterske filmove snimio kao 10-godišnjak, M. Night Shyamalan je pripreman da postane liječnik kao što su to bili njegovi otac i majka. Međutim, kad je došlo vrijeme da upiše studij Shyamalan je na razočarenje roditelja zaobišao medicinske škole te je upisao studij filma na Sveučilištu New York.

Njegov prvi dugometražni film bila je drama 'Playing with Anger' (1992), priča o Amerikancu indijskog podrijetla koji putuje u Madras kako bi istražio svoje korijene. Shyamalan je odglumio glavnu ulogu te je potpisao i scenarij i produkciju. Snimljen s budžetom od 750 tisuća dolara, film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu te je završio s poražavajućim kritikama.

Nezastrašen svojim lošim debijem Shyamalan je nastavio dalje. Prodao je scenarij 'Labore of Love' Foxu uz obećanje da će ga on režirati. Zatim je Miramaxu 1995. prodao tekst 'Wide Awake', također uz uvjet da on bude režiser te da se film snima u gradu gdje je odrastao, Philadelphiji. Priča o dječaku koji nakon smrti djeda kreće u potragu za Bogom privukla je poznata glumačka imena Denisa Learya, Danu Delaney, Roberta Loggia i Rosie O'Donell. Međutim niti taj Shyamalanov uradak nije prošao bolje od njegovog prvog filma.

Dok je 1997. radio na scenariju za dječji igrano-animirani film 'Stuart Little' (1999) Shyamalan je pisao i tekst za 'Šesto čulo', triler o dječaku koji ima sposobnost da vidi mrtve ljude. Film je 1999. postao iznenađujući ljetni blockbuster koji je među glumačke zvijezde vinuo mladog Haleya Joela Osmenta koji je posve zasjenio, također odličnog, Brucea Willisa. Osim uspjeha na box officeu film je bio nominiran i za šest Oscara, uključujući one za najboljeg redatelja i scenarij.

Uspjeh 'Šestog čula' donio je Shyamalanu sljedeći unosan projekt. Dobio je pet milijuna dolara za scenarij 'Nesalomljivi' (2000) te još pet da ga režira. Bruce Willis se ponovo pojavio u naslovnoj ulozi, kao David Dunn, čovjek koji nikad nije bio bolestan i koji je jedini preživio užasnu željezničku nesreću. Bolesni sakupljač stripova (Samule L. Jackson) uvjeren je da Dunn u stvari superjunak.

Uslijedio je još jedan box office hit, 'Misteriozni znakovi' (2002), SF priča o bivšem svećeniku (Mel Gibson) oko čije se farme pojavljuju misteriozni znakovi. Osim financijskog uspjeha (zarada od preko 400 milijuna dolara) film je bio pohvaljen i od kritike.

Dvije godine kasnije režirao je triler 'Zaselak' (2004), smješten na kraj 19. stoljeća. Priča o izoliranom naselju okruženom šumom u kojem žive misteriozna bića solidno je bila prihvaćena kod publike, dok kritika nije bila tako blagonaklona.

Shyamalanov zadnji projekt 'Žena iz vode' (2006) prekinuo je niz uspjeha. Fantastična bajka o sireni (Bryce Dallas Howard) koja se ne može vratiti u svoj svijet nije privukla veći interes publike, a i recenzije su bile slične onima koje je dobio za svoj prvi dugometražni film.

ZANIMLJIVOSTI

Rođen je u indijskom gradu Pondicherryju.

Srednje ime Night uzeo je za vrijeme studija.

Njegova tri trilera 'Šesto čulo' (1999), 'Nesalomljivi' (2000) i 'Misteriozni znakovi' (2002) zaradili su preko 1,3 milijarde dolara.

Do svoje 17. godine snimio je 45 amaterskih filmova. Nagrade: Empire Awards, Velika Britanija (redatelj 'Šesto čulo' 2000.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...