Navigation Content

Sofia Coppola

Sofia Coppola

Datum rođenja: 14.05.1971

Mjesto rođenja: New York, SAD

Visina: 1,66 m

Pripadnica filmaške dinastije koja uključuje imena kao što su njezin otac Francis Ford Coppola i rođak Nicolas Cage, Sofia Coppola dugo je tražila svoj put. Okušala se kao glumica, kostimografkinja, dizajnerica, tekstopisac i, na kraju, pokazalo se najuspješnije, u redateljskom poslu.

Svoj filmski debi imala je još kao beba kad se pojavila u sceni dječjeg krštenja u očevom epskom djelu 'Kum' (1972). Pojavila se tijekom 80-ih u još nekoliko očevih filmova, ali ju je pokopala uloga u trećem dijelu mafijaške trilogije 'Kum 3' (1990), kad je zamijenila Winonu Ryder (bolest) u ulozi Mary Corleone. Kritike su bile toliko negativne da je odlučila prekinuti glumačku karijeru. Ipak, pojavila se kasnije u malo poznatoj komediji 'Inside Monkey Zetterland' (1992) te je imala malu ulogu u 'Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja' (1999).

Redateljsku karijeru Coppola je započela 1996. 28-minutnim filmom 'Bed, Bath i Beyond' koji je uredila i režirala u suradnji s Ione Skye i Andrewom Durhamom. Prvi samostalni rad uslijedio je dvije godine poslije 'Lick the Star' (1998), crno-bijela komedija koja je prikazana i na nekoliko festivala.

Za svoj dugometražni debi Coppola je hrabro izabrala 'The Virgin Suicides' (1999), adaptaciju hit romana Jeffreyja Eugenidesa o sestrama iz stroge i religiozne obitelji koje je potreslo samoubojstvo njihove najmlađe sestre, a sve ispričano s gledišta grupice dječaka koji su opsjednuti tajanstvenom obitelji. Film je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu gdje je pobrao pohvale od strane kritike.

Ohrabrena uspjehom Coppola 2003. je režirala pomalo autobiografski film 'Izgubljeni u prijevodu' (2003) za koji napisala i scenarij. Film s neobičnim glumačkim parom, veteranom Billa Murrayjem  i 18-godišnjom Scarlett Johansson, oduševio je i kritiku i publiku. Coppola je osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolji scenarij te je postala prva Amerikanka te tek treća žena u filmskoj povijesti nominirana za Oscara u kategoriji najbolji redatelj. Nakon što je Sofia osvojila Oscara za najbolji scenarij, obitelj Coppola je postala druga obitelj koja ima oskarovce u tri generacije: njezin otac Francis Ford Coppola, djed Carmine Coppola i rođak Nicolas Cage. Prije njih to je pošlo za rukom obitelji Huston - Anjelici Huston, Johnu Hustonu i Walteru Hustonu.

Tri godine kasnije režirala je i napisala povijesnu dramu 'Marija Antoaneta' (2006), s Kirsten Dunst u ulozi austrijske kraljevne koja je postala francuska kraljica. Film je pokupio solidne recenzije iako je su ga neki nazvali najvećim razočarenjem Cannesa 2006. prvenstveno zbog euforične atmosfere koju su oko Coppole stvorili mediji i očekivanja da će svaki njezin film biti remek-djelo.

Sofia se 1999. udala za redatelja Spikea Jonzea, ali se od njega razvela nakon četiri godine. Navodno je Quentin Tarantino nakon toga imao kratkotrajnu vezu s njom, ali to se nije potvrdilo. Nakon toga se Sofia skrasila sa glazbenikom Thomasom Marsom sa kojim je dobila dvije kćeri, Romy, rođenu 28. studenog 2006. i drugu rođenu 2010.

Sofia se vraća 2010. godine s dramom 'Negdje' (Somewhere), 2010., o holivudskom glumcu koji preispituje svoj život nakon dolaska 11-godišnje kćerke. Slijedi drama 'The Bling Ring' istinita priča o tinejdžerima koji su stekli slavu kradeći od slavnih osoba. Ovaj film snimljen je prema stvarnom događaju, a glavni junaci priče su tinejdžeri iz bogatih obitelji koji su se zabavljali tako da su provaljivali u kuće slavnih kao Orlando Bloom, Lindsay Lohan, te Paris Hilton i krali im nakit, odjeću i ostale brendirane stvari. Sofia je za film zaradila nominaciju na Cannes Film Festivalu  2013., te osvojila nagradu Women in Film Lucy Awards.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...