Navigation Content

Julio Medem

Julio Medem

Datum rođenja: 21.10.1958

Mjesto rođenja: San Sebastian, Španjolska

Španjolski redatelj Julio Medem privukao je pažnju filmaša već svojim prvim dugometražnim filmom 'Vacas' (Krave, 1992), nepretencioznim prikazom rivalstva dviju baskijskih obitelji od 1875. do 1936. godine.

Prije ulaska u filmsku industriju Medem je studirao medicinu na Universidad del Pais Vasco, a diplomirao je 1985. godine. Za vrijeme studija pisao je filmsku kolumnu u dnevnom listu La Voz de Euskadi i eksperimentirao s kamerom Super 8. Rezultat je bila serija kratkih filmova koja počinje uratkom u stilu Hitchcocka 'El Ciego' (Slijepac) 1976. godine. U jednom od svojih ranih uradaka, 'Fideos' (1979), Medem je efektno zamaglio granicu apstrakcije i stvarnosti. Film započinje krupnim nejasnim kadrom, a kako se kamera odmiče, otkrije se da se zapravo radi o čovjeku koji jede tjesteninu.

Medem je nastavio s istraživanjem odnosa između stvarnog i apstrakcije i u dugometražnim filmovima 'La Ardilla Roja' (Crvena vjeverica) 1993. i 'Tierra' (Zemlja) 1996, a oba su nagrađivana na filmskim festivalima.

Tri godine kasnije, 1999. snimio je 'Lovers of the Arctic Circle', potom 'Seks i Lucia' (2002), filmove koji su bili veliki španjolski hitovi, a u potonjem je zasjala glumica Paz Vega, koju je Španjolska filmska akademija nagradila nagradom Goja kao najbolju glumicu.

Zbog dokumentarnog filma 'La pelota vasca' (2003), u kojem je obradio baskijski nacionalizam i terorizam, Medem se našao u središtu žestoke društvene polemike. Nagrade: Cannes Film Festival (Award of the Youth 'La Ardila Roja' 1993.); Goya Awards (redatelj 'Vacas' 1993.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...