Navigation Content

Fernando Meirelles

Fernando Meirelles

Datum rođenja: 09.11.1955

Mjesto rođenja: Sao Paulo, Brazil

Rođen i odrastao u San Paolu, u srednjostaleškoj brazilskoj obitelji, Fernando Meirelles većinu svoji mladenačkih dana proveo je putujući po svijetu, zahvaljujući svom ocu, uspješnom liječniku koji je često putovao u inozemstvo zbog posla ili odmora. Kad je imao 12 godina, Meirelles je na poklon dobio Super 8 kameru kojom je snimio svoje prve kratke filmove.

Nakon srednje škole studirao je arhitekturu na sveučilištu San Paolo, ali jedina građevina koju je on dosad projektirao je njegova kuća u rodnom gradu. Usprkos diplomi, Meirelles se odlučio za filmsku karijeru. Godine 1989. on i njegovih nekoliko prijatelja osnovali su Olhar Eletronico, producentsku kuću koja je proizvodila popularne dječje serije za brazilsku javnu televiziju. Kasnije su se orijentirali na režiranje reklamnih spotova.

Nakon deset godina snimanja reklama i komercijalnih filmova, Meirellesu je, usprkos brojnim priznanjima i dobroj zaradi, tržište dosadilo. Želio se okušati na novom projektu – režiranju dugometražnih filmova. Prijatelj mu je predložio da na film prebaci knjigu Cidade de Deus (Božji grad) Paula Linsa, roman o tinejdžerima narkodilerima u favelama Rio de Janiera.

Meirelles se oduševio romanom, otkupio je prava od autora knjige i bio je spreman za snimanje. Prije toga, Meirelles je korežirao satiričnu dramu 'Domesticas' (2001) s redateljem Nandom Olivalom. Film je te godine bio uvršten u program filmskog festivala u Rotterdamu.

Nakon Domesticasa, Meirelles se vratio radu na 'Božjem gradu'. Povezao se s Katiom Lund, brazilskom redateljicom dokumentaraca koja je dobro poznavala favele Rija te dilere droge, te mu je pomogla da pronađe glumce, sve odreda naturščike.

U vrijeme priprema za snimanje 'Božjeg grada' Meirelles i Lund režirali su 20-minutni film 'Golden gate', priču o dva mladića koji su počinili zločin kako bi se domogli novca da bi kupili karte za koncert.

'Božji grad' je završen 2002, postao je veliki hit te je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući nagradu za najbolji strani film od New York Film Critics Circle 2003. godine. Također je 2002. bio nominiran za Zlatni globus te za Oscara 2003, uključujući kategoriju za najboljeg redatelja.

Nakon velikog uspjeha Meirelles je dobio nekoliko ponuda za rad na holivudskim visokobudžetnim projektima. Sve je odbio te se odlučio za snimanje filmova u zemljama Trećeg svijeta, koje su mu bile puno bliže srcu.

Njegov sljedeći projekt bio je 'Brižni vrtlar' (2005), adaptacija romana Johna le Carrea o dobrodušnom i samozatajnom britanskom diplomatu (Ralph Fiennes) u Keniji koji istražuje ubojstvo supruge (Rachel Weisz) upletene u borbu protiv AIDS-a, korumpirane vlade i moćne farmaceutske korporacije koja prodaje opasan lijek. Film je dobio pozitivne kritičarske recenzije te je Meirelles nominiran za Zlatni globus za najboljeg redatelja.

ZANIMLJIVOSTI

Ranih '90ih osnovao je kompaniju O2 koja je danas najveća produkcijska kuća Latinske Amerike.
Nagrade: Evening Standard British Film Awards ('Brižni vrtlar' 2006.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...