Navigation Content

F. Gary Gray

F. Gary Gray

Datum rođenja: 17.07.1969

Mjesto rođenja: New York, SAD

Jedan od generacije filmaša koji su u filmske vode došli iz glazbene industrije odnosno svijeta glazbenih videospotova, F. Gary Gray do sad najviše iskače među svojim kolegama 'prebjezima', kako znanjem i kreativnošću, tako i zbog velikog financijskog uspjeha. Njegov redateljski prvijenac, komedija 'Friday' (1995) napravljen je za tri milijuna dolara, a zaradio je deset puta toliko.

Međutim, status talentiranog mladog redatelja Gray je stekao svojim drugim dugometražnim filmom, akcijskom dramom 'Set it Of' (1996) s Queen Latifah i Jadom Pinkett, u priči o četiri žene koje odluče opljačkati banku kako bi se izvukle iz siromaštva i beznađa geta. Film je postao veliki hit, Graya je kritika počastila hvalospjevima a publika gledanošću. Na box officeu film je zaradio preko 40 milijuna dolara te je stekao etiketu kultnog djela.

Grayova uspješna filmska karijera samo je logičan nastavak također briljantne karijere redatelja videospotova tijekom koje je radio s većinom zvijezda hip hopa i rapa : Ice Cubeom, Dr. Dreom, Johnnyjem Gillom, itd., te je osvojio pregršt priznanja i nagrada.

Nakon hita 'Set it Of', režirao je hvaljeni akcijski triler 'The Negotiator' (1998) s Samuelom L. Jacksonom i Kevinom Spaceyjem, akcijski film s Vinom Dieselom 'A men Apart' (2003), vrlo dobri remake 'The Italian Job' (2003) s Markom Wahlbergom i Charlize Theron te komediju 'Be Cool' (2005) s Johnom Travoltom i Harveyjem Keitelom. Nagrade: American Black Film Festival (redatelj 'The Italian Job' 2004.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...