Navigation Content

Michel Gondry

Michel Gondry

Datum rođenja: 01.01.1964

Mjesto rođenja: Versailles, Francuska

Visina: 1,78 m

Rođen i odrastao u Versaillesu, francuski redatelj Michel Gondry od malih je nogu bio okružen umjetnošću i znanošću. Njegov djed, Constant Martin, izumio je Clavioline, jednu od najranijih tipova sintisajzera dok je otac bio vlasnik trgovine s gitarama. Mladi Gondry razmišljao je da postane slikar ili izumitelj, ali s 12 ga je godina više zainteresirala filmska umjetnost nakon što je režirao jednominutni crtani film. Gondry je također bio sjajan crtač, pa je u svojoj školi bio poznat po tome što je odlično crtao nage žene.

Nakon osnovne i srednje škole, upisao je umjetničku školu, smjer grafičkog dizajnera. Prije nego što je napustio dom, otac mu je poklonio bubnjeve, a njegov brat je dobio bas gitaru, pa su njih dvojica osnovala punk rock sastav Oui Oui za kojeg je Gondry snimao kratke muzičke animacije.

Uskoro se počeo ozbiljno baviti režiranjem muzičkih videospotova, a postaje međunarodno poznat 1993. kad je režirao spot 'Human Behaviour' za prvi solo singl islandske pop zvijezde Björk. Ostatak 90-ih Gondry je proveo režirajući spotove za, između ostalih, Lenny Kravitza, Massive Attack i The Rolling Stonese.

Gondry je također snimao i reklame za velike korporacije, među njima i Levis, Volvo, Citibank i Nike, a iz moralnih razloga odbijao je snimati spotove za proizvode i tvrtke koje je prezirao – poput američke vojske i duhanskih kompanija.

U međuvremenu je dobio poziv iz Hollywooda, ali nikako nije mogao naći scenarij koji bi mu se svidio. Konačno, scenarist Charlie Kaufman ponudio mu je tekst 'Ljudska priroda' (2001) koji ga je oduševio. Neobična komedija o neurotičnom znanstveniku (Tim Robbins) i dlakavoj ženi (Patricia Arquette) koji pokušavaju u civilizaciju vratiti mladića (Rhys Ifans) koji živi u šumi kao majmun, nije najbolje prošla kod publike dok ga je kritika nagradila solidnim recenzijama.

Sa svojim drugim dugometražnim filmom 'Vječni sjaj nepobjedivog uma' (2004), scenarist je ponovo Kaufman, Gondry je osvojio i kritiku i publiku. Sljedeće godine režirao je dokumentarni film 'Dave Chapelle's Block Party' mješavinu Chapellovih humorističnih skečeva i muzičkih interludija, dijelomice inspiriran kultnim dokumentarcem 'Wattstax' iz 1973.

Zadnji Gondryjev uradak je drama 'Science of Sleep' (2006), na francuskom i engleskom jeziku s Gaelom Garciom Bernalom u ulozi čovjeka koji pokušava kontrolirati svoje snove. Osim režije, Gondry je ovaj put potpisao i scenarij, a film je ocijenjen vrlo dobrim od strane kritike i publike.

ZANIMLJIVOSTI

Vegetarijanac je od svoje 12 godine.

Veliki je obožavatelj pop pjevačice i glumice Mye.

Svira bubnjeve u hit singlu Kanye West 'Diamonds from Sierra Leone'. Nagrade: Oscar (scenarij 'Vječni sjaj nepobjedivog uma' 2005.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...