Navigation Content

Terry Gilliam

Terry Gilliam

Datum rođenja: 22.11.1940

Mjesto rođenja: Minneapolis, SAD

Visina: 1,75 m

Američki redatelj, glumac i animator Terry Gilliam jedan je od članova legendarnog 'Letećeg cirkusa Montyja Phytona', a najčešće je bio zadužen za animacije između skečeva i rad iza kamere.

Njegov prvi dugometražni uradak bio je 'Monthy Phyton i Sveti Gral' (1975), koji je režirao zajedno s Terryjem Jonesom. Sljedeće godine sam je režirao 'Jabberwocky' (1976), baziran na pjesmi Lewisa Carrolla, ali je film prošao nezapaženo. Uslijedio je Time Bandits (1979), fantastična priča o dječaku koji slučajno postaje član bande patuljaka koja putuje kroz vrijeme u potrazi za blagom.

Priznanje kritike Gilliam je stekao crnom futurističkom komedijom 'Brazil' (1985), koja mu je donijela i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Nakon četverogodišnje pauze vratio se 'Avanturama baruna Munchausena' (1989) i bajkovitim filmom 'Kralj ribara' (1991). Zatim je režirao svoj najveći hit, SF triler '12 majmuna' (1995) s Bruceom Willisom i Bradom Pittom u glavnim ulogama.

Tri godine poslije uhvatio se ukoštac s romanom Huntera S. Thompsona, za koji su mnogi bili uvjereni da ga je nemoguće ekranizirati, 'Strah i prezir u Las Vegasu' (1998). I kad se činilo da je za Gilliama sve moguće, uslijedio je projekt za koji se spremao nekoliko godina - 'The Man Who Killed Don Quixote'. Film je sa 32 milijuna dolara financirala grupa međunarodnih investitora, a glavne uloge dobili su Johnny Depp, Vanessa Paradis i Jean Rochefort, ali od prvog dana snimanja pratile su ga mnoge nesreće, tako da je Gilliam na kraju odustao od projekta. Dvije godine nakon toga snimio je dokumentarac 'Lost in La Mancha' o propasti tog filma.

Nakon te katastrofe Gilliam se vratio velikom ekranu tek nakon sedam godina pričom o braći Grimm 'The Brothers Grimm' (2005) i fantastičnom dramom 'Tideland'(2005), filmovima koji su, kao i njegovi prijašnji radovi, podijelili kritiku i publiku.

ZANIMLJIVOSTI

Za vrijeme snimanja filma 'Brazil' (1985) Gilliam je bio pod tolikim stresom da su mu se paralizirale noge, a prohodao je tek nakon nekoliko tjedana.

Uzeo je britansko državljanstvo, a 2006. odrekao se američkog.

Nije planirao da Sean O'Connery glumi kralja Agamemnona u filmu 'Time Bandits' (1981), samo je u scenarij stavio natuknicu da je, kad stavi kacigu na glavu, 'Agamemnon pljunuti Sean O'Connery'. Na Gilliamovo iznenađenje, tekst je slučajno došao u O'Conneryjeve ruke, koji je nakon što ga je pročitao izrazio želju da glumi u filmu.

Odbio je režirati filmove: 'Who Framed Roger Rabbit' (1988), 'Enemy Mine' (1985), 'Forrest Gump' (1994) i 'Hrabro srce' (1995). Nagrade: Venice Film Festival (Silver Lion 'The Fisher King' 1991.); Los Angeles Film Critics Association Awards (režija, scenarij 'Brazil' 1985.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...