Navigation Content

Tom Tykwer

Tom Tykwer

Datum rođenja: 23.05.1965

Mjesto rođenja: Wuppertal, Njemačka

Velika nada njemačke kinematografije Tom Tykwer brzo je stekao međunarodnu slavu zahvaljujući svojem svježem, strasnom i energičnom redateljskom stilu. Zbog njegovih filmova 'Trči, Lola, trči' (1999) te 'Princeza i ratnik' (2001) kritičari su ga usporedili s velikim poljskim redateljem Krzysztofom Kieslowskim.

Tykwer je već kao 11-godišnjak kamerom Super 8 snimao kratke filmove, a i radio je u kinu samo da bi ih neprekidno mogao gledati. Svoj prvi dugometražni film, triler 'Die tödliche Maria' (Deadly Maria) Tykwer je režirao 1993. godine i za njega dobio priznanje German Camera Associationa. Zatim je napisao i režirao romantičnu dramu 'Winterschläfer' (Wintersleepers, 1997), ali je privukao pažnju šire javnosti tek dvije godine kasnije - filmom 'Trči, Lola, trči' (1998).

Film o djevojci koja cijelo vrijeme trči da bi spasila svog dečka od lokalnih kriminalaca postigao je velik uspjeh. U SAD-u je zaradio preko sedam milijuna dolara, a u Njemačkoj je bio najgledaniji film 1998. godine.

Tykweru slava nije udarila u glavu, pa je nastavio mirno živjeti u svom rodnom gradu Wuppertalu, a novac koji je zaradio 'Lolom' omogućio mu je da se posveti svom sljedećem projektu, trileru 'Princeza i ratnik' (2001), koji je kritika pohvalila, a solidno je prošao i u kinima.

Kad je 1996. od srčanog udara umro Krzysztof Kieslowski, iza sebe je ostavio nedovršen projekt 'Vrata neba' (Heaven, 2002), prvi dio trilogije u kojoj su trebali uslijediti 'Pakao' i 'Čistilište'. Miramax je nedovršeni scenarij (priču o ženi koja je prisiljena uzeti pravdu u svoje ruke nakon što bude osumnjičena da je član terorističke organizacije) ponudio Tykweru koji ga je objeručke prihvatio. Film je predstavljen na otvaranju Berlinskog festivala 2002. godine, a Tykwer je opet mogao uživati u odličnim recenzijama.

Tykwerov zadnji projekt je 'Parfem – priča jednog ubojice' (2006), ekranizacija romana Patricka Süskinda o mladiću iz Francuske 18. stoljeća koji u potrazi za savršenim parfemom ne preže ni od ubojstva.

ZANIMLJIVOSTI

S filmašima Tomom i Stefanom Arndtom osnovao je 1994. producentsku kuću X-Filme Creative Pool.

Osnovao je bend Pale 3 s Johnnyjem Klimekom i Reinholdom Heilom.

Prekinuo je dugogodišnju vezu s glumicom Frankom Potente (glavna uloga u 'Trči, Lola, trči') u proljeće 2002. godine.
Nagrade: Sundance Film Festival (nagrda publike 'Trči, Lola, trči' 1999.); Independent Spirit Awards (najbolji film 'Trči, Lola, trči' 2000.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...