Navigation Content

Vadim Perelman

Vadim Perelman

Mjesto rođenja: Kijev, Ukrajina

Vadim Perelman rodio se u Kijevu 1963. godine u siromašnoj obitelji čijih je 10 članova živjelo u jednoj maloj sobi. Bez televizije i novca da ide u kino kod Perelmana se razvila ljubav prema knjigama i čitanju. Kad je imao sedam godina, umrla su mu oba djeda, a dvije godine kasnije otac mu je poginuo u automobilskoj nesreći. Tad je s majkom napustio Ukrajinu, prvo su dva mjesec boravili u Beču, da bi godinu dana živjeli i spavali na ulicama Rima. Kad su zaradili dovoljno novca, odselili su se u Kanadu.

Tinejdžerske godine Perelman je proveo viseći na ulicama Edmonta s bandom maloljetnika koji su provaljivali i pljačkali kuće. Nakon četiri godine teroriziranja stanovnika Edmonta, Perelman je došao pameti te je napustio bandu – danas su dvojica njegovih bivših prijatelja u zatvoru.

Perelman je krenuo na Sveučilište Alberta, gdje je studirao fiziku i matematiku. Istovremeno je upisao i početni filmski kurs što će mu zauvijek promijeniti život. Uskoro se odselio u Toronto, gdje je upisao studij filma na Sveučilištu Ryerson.

Nakon dvije godine napustio je studij te je osnovao vlastiti producentsku kuću za režiranje reklama i video spotova. Perelman je u sljedeće tri godine postao poznat kao inovativni redatelj reklama, a zatim je deset godina režirao video spotove.

Na povratku s jedne od lokacija gdje je snimao reklame, Perelman je na aerodromu kupio roman 'House of Sound and Fog', Andrea Dubusa. Knjiga ga je oduševila, a osjetio je i osobnu povezanost s glavnim likom, iranskim emigrantom koji je došao u Ameriku u potrazi za boljim životom. Odlučio je po knjizi snimiti film. Sam je napisao scenarij nezadovoljan prvotnim tekstom scenarista Sawna Otta, a film je završen 2003. godine.

Prvi dugometražni film Perelmanu je donio tri nominacije za Oscara a kritičari i publika sad nestrpljivo čekaju Perelmanov sljedeći film 'In Bloom' koji bi trebao doći u kina tijekom 2007. godine.

ZANIMLJIVOSTI

Engleski je naučio kao 16-godišnjak. Nagrade: National Board of Review, SAD (debitant godine 'House of Sand and Fog' 2003.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...