Navigation Content

Francois Ozon

Francois Ozon

Datum rođenja: 15.11.1967

Mjesto rođenja: Pariz, Francuska

Jedan od najprovokativnijih i najuzbudljiviji mladih francuskih redatelja, Francois Ozon, rođen je u Parizu 1967. godine. Sin buržujskog intelektualca, od malih se nogu zainteresirao za filmsku umjetnost, a uzori su mu bili Hitchock, Max Ophuls, Jean Renoir i Rainer Werner Fassbinder.

Studirao je na prestižnoj francuskoj filmskoj školi FEMIS, a za vrijeme studija snimio je gomilu kratkih Super 8, video i 16 mm filmova od koji su neki završili na francuskoj televiziji i na međunarodnim filmskim festivalima. Ozonov kratki uradak 'A Summer Dress' 1996. godine nagrađen je na Locarno Film Festivalu. Sljedeće godine film je dospio u SAD, zajedno s mračnom dramom 'See the Sea'.

Svoj prvi dugometražni film, crnu komediju 'Sitcom' Ozon je režirao 1998, a film je bio prikazan i na festivalu u Cannesu, ali bez većih odjeka. Mnogo uspješniji pokazao se 'Les Amantas Criminels' (1999) koji je kritika uspoređivala s hitovima 'Natural Born Killers' i 'Bonnie and Clyde'.

Tri godine kasnije Ozon režirao je dramu 'Water Drops on Burning Rocks' (2002), prikaz burne veze između mladog i naivnog Franza, njegovog starijeg ljubavnika Leopolda i njihove bivše zaručnice i djevojke Water koja završava tragično. Film je bio vrlo popularan, a osvojio je i na nagradu Teddy za najbolji Gay&Lesbian Film na berlinskom filmskom festivalu.

Uslijedila je drama 'Under the Sand' (2001) s Charlotte Rampling u glavnoj ulozi koja je nominirana za najbolji film i najboljeg redatelja na Cesar Awards 2002. U iznenađujućem mjuziklu '8 Women' (2002) Ozon je okupio francuske glumačke zvijezde: Fanny Ardant, Emmanuelle Beart, Danielle Darrieux, Cathering Denuve, Isabelle Huppert, Virgine Ledoyen, Firmine Richard i Ludivine Sagnier.

Sljedeće godine režirao je mističnu dramu 'Swimming pool', 2004. romantičnu dramu '5x2' a 2005. dramu 'Time to Leave'.

ZANIMLJIVOSTI

Podržao je Lionela Jospina na predsjedničkim izborima 2002. godine.

Glumicu Romolu Garai naziva svojom muzom.
Nagrade: Berlin International Film Festival (Reader Jury of the

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...