Navigation Content

Dan Harris

Dan Harris

Datum rođenja: 29.08.1979

Mjesto rođenja: Kingston, Pennsylvania, SAD

Američki scenarist i redatelj Dan Harris rođen je 1979. u malenom gradu Kingston u Pennsylvaniji. Kao klinac obožavao je gledati filmove, ali nikad nije ozbiljno pomišljao da radi kao filmaš. Nakon srednje škole krenuo je na njujorško sveučilište Columbia, sa željom da postane umjetnik, fotograf ili pisac. Međutim, privremeni posao kao pomoćnik producenta na filmu Woodya Allena 'Celebrity' (1998) otkrio je Harrisu njegov pravi poziv – filmskog redatelja.

Na drugoj godini studija radio je u grupi pod nadzorom Paramountova megaproducenta Scotta Rudina ('A Civil Action', 1998, 'The Truman Show', 1998. i 'Sleepy Hollow', 1999, između mnogih drugih) koji ga je ohrabrio da piše tekstove. U to vrijeme živio je u Los Angelesu gdje je preko ljeta odrađivao praksu, a tu je upoznao i redatelja Bryana Singera. To poznanstvo pokazat će se kasnije vrlo bitnim u Harrisonovoj karijeri. Tad je krenuo i sa snimanjem svojih prvih kratkih filmskih uradaka, tako je 2000. za pedeset tisuća dolara snimio 'The Urban Chaos Theory', koji je osvojio nagradu na No Dance Film Festivalu.

Nakon što je diplomirao, Harrison se za stalno preselio u Grad Anđela te je snimio još jedan kratki film za samo tisuću dolara 'The Killing of Candace Klein' (2002) koji je te godine upao na službeni program Sundance Film Festivala. Istovremeno, Harrison je marljivo pisao scenarije, među njima i tekst za crnohumornu dramu 'Umišljeni junaci', priču o nesređenoj obitelji koju nam otkrivaju iz svojeg kuta gledišta dva sudionika drame, majka i sin. Tekst je zainteresirao Harrisonovog poznanika, redatelja Bryana Singera koji je u to vrijeme tražio scenarista za, pokazat će se, veliki hit 'X-Men' (2000).

Dotad je Harrison već bio upoznao svog partnera u pisanju Michaela Doughertya. Dvojac je započeo svoju karijeru tekstom za nastavak 'X-Mena', 'X2: X-Men United' (2003) koji je također postao veliki hit. Uslijedio je još jedan zajednički posao na hororu 'Urban Legends: Bloody mary' (2005).

U međuvremenu Harrison je režirao dramu 'Umišljeni junaci' (2004) sa Sigourney Weaver u glavnoj ulozi koje je dobio vrlo dobre recenzije.

Harrison i Dougherty nastavili su suradnju sa Singerom i na njegovom sljedećem velikom projektu 'Supermen Returns' (2006).
Nagrade: No Dance Film Festival (najbolji kratki film 'Urban Chaos Theory' 2001.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...