Navigation Content

John Sayles

John Sayles

Datum rođenja: 28.09.1950

Mjesto rođenja: Schenectady, New York, SAD

Visina: 1,93 m

Veliki guru američkog niskobudžetnog filma i otac nezavisnog američkog filma samo su neki od etiketa koje danas prate ime Johna Saylesa, scenarista i redatelja koji je odlučio zauvijek ostati neovisan o moćnim holivudskim studijima i njihovu novcu.

Sayles je karijeru započeo kao pisac, a uzdržavao se radom, bio je čistač ulice, fizički radnik te je pakirao meso u trgovinama. Njegove dvije knjige 'Pride of the Bimbos' (1975) i 'Union Dues' (1977) te zbirka kratkih priča 'The Anarchist's Convention' (1979) pohvaljene su od kritike, ali su prošle bez većeg financijskog uspjeha. Saylesa je uskoro zainteresirala filmska umjetnost, pa je adaptirao knjigu Eliota Asonofa 'Eight Men Out', a tekst mu je poslužio kao reklamni primjerak koji mu je pomogao da se zaposli u tvrtci New World Pictures. Tu je napisao scenarije za filmove 'Piranha' (1978), 'The Lady in Red' (1979), 'Batlle Beyond the Stars' (1980), 'The Howling' (1981) i 'Alligator' (1981).

Novcem zarađenim od tekstova snimio je svoj prvi dugometražni film 'Return of the Secaucus Seven' (1980), priču o generaciji koja je preživjela psihodelične šezdesete, a sad se kao starci prisjećaju mladih dana. Iako se čitava radnja filma odigrala u jednoj sobi, s nepoznatim glumcima i s mrvicom akcije, kritika je bila oduševljena Saylesovim uratkom, koji mu je donio i nagradu za najbolji scenarij filmskih kritičara Los Angelesa.

Uslijedio je Saylesov drugi niskobudžetni uradak, drama 'Lianna' (1982) o udanoj ženi koja otkriva da je lezbijka. Film je ponovio uspjeh Saylesovog prvijenca, što mu je donijelo ugovor sa studijom Paramount koji je financirao njegov sljedeći projekt 'Baby, It's You' (1983), romantičnu priču o ljubavi između mlade Židovke iz dobrostojeće obitelji i siromašnog Talijana. Međutim, zbog uplitanja studija u redateljski posao Sayles se posvađao s financijerima koji su kasnije i napustili čitav projekt.

Sljedeće godine Sayles se vratio u niskobudžetne vode, snimio je, danas kultnu, SF komediju 'Brother From Another Planet' (1984), neobičnu priču o crnom vanzemaljcu (Joe Morton) koji je igrom slučaja završio u Harlemu. Zatim je 1987. dovršio 'Matewan', detaljan prikaz rudarskog štrajka u rudnicima Zapadne Virginije 20-ih godina prošlog stoljeća, a 1988. snimio je sportsku dramu 'Eight Men Out', istinitu priču o bejzbolskom skandalu iz 1918. kad su igrači Chicago White Soxa primili mito da izgube utakmicu.

I u 90-ima Sayles je nastavio u svom stilu. 'City of Hope' (1991) je mračan prikaz života u nekom od američkih srednje velikih gradova, u kojem Sayles kroz nekoliko paralelnih priča slaže sliku o korupciji i truleži koji se skrivaju iza urednih gradskih fasada. 'Passion Fish' (1992) je priča o odnosu između paralizirane bivše zvijezde TV sapunica i njezine njegovateljice koja je Saylesu donijela prvu nominaciju za Oscara za najbolji scenarij. 'The Secret of Roan Inish' (1994) sniman je na divljim i pustim zapadnim otocima Irske, govori o mladoj djevojci koja živi sa svojim djedom i bakom u County Donegalu, a čitava priča je protkana mističnim ugođajem.

Sayles, čiji su filmovi uglavnom dobivali pohvale od kritike, dok su loše prolazili na kino blagajnama, svoj najveći uspjeh na box officeu postigao je filmom 'Lone Star' (1996), koji mu je donio drugu nominaciju za Oscara za originalni scenarij. Publici se svidjela bogato teksturirana drama o teksaškom šerifu (Chris Cooper) koji pokušava razmrsiti priču o životu i smrti svog oca (Matthew McConaughey) koji je također bio šerif na teksaškoj granici 15 godina prije. Njegov sljedeći film 'Men With Guns' (1998) nije polučio takav komercijalni uspjeh.

Svoj novi uradak Sayles je potom snimio na Aljasci, dramu 'Limbo' (1999) koja govori o životu u ribarskom gradiću Port Henryju i njegovim stanovnicima koji su pogođeni propašću ribarske industrije. Zatim se Sayles preselio nešto južnije, u sunčanu Floridu, gdje nakon tri godine pauziranja snima dramu 'Sunshine State' (2002), panoramski prikaz života običnih ljudi na suvremenoj Floridi. Radnju svog sljedećeg filma smjestio je u neimenovanu državu Latinske Amerike 'Casa de los babys' (2003), priča je to o šest bijelih Amerikanki uhvaćenih u birokratski labirint dok pokušavaju usvojiti južnoameričku siročad.

Sayles je ponovo privukao pažnju šire javnosti kontraverznom političko-socijalnom satirom 'Silver City' (2004) u kojoj je na neizravan način prikazao obitelj Bush kao moćnu dinastiju koja da bi došla do vlasti ne preže od manipulacije, korupcije i podmetanja.

Osim filmske umjetnosti Sayles je radio i projekte za kazalište, komade 'New Hope for the Dead' i 'Turnbuckle'; televiziju, tri video spota za Brucea Springsteena, scenarij za TV film 'A Perfect Match' (1980), osmislio je odvjetničku seriju 'Shannon's Deal' (NBC, 1990-91), napisao je tekst i glumio je u drami 'Unnatural Causes' (NBC, 1986), odglumio je igrača bejzbola u 'Mathnet: The Case of the Unnatural' (PBS, 1992) i pojavio se u dokumentarcima 'Naked Hollywood' (A&E, 1991) i 'Baseball' (PBS, 1994).

ZANIMLJIVOSTI

Tečno govori španjolski jezik.

U vojsku se prijavio 1968, ali nije prošao liječnički pregled jer mu nedostaje jedan kralježak.
Nagrade: Los Angeles Film Critics Association Awards (scenarij 'Return of the Secaucus 7' 1980.); Tokyo International Film Festival (Tokyo Grand Prix 'City of Hope' 1991.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...