Navigation Content

Oliver Stone

Oliver Stone

Datum rođenja: 15.09.1946

Mjesto rođenja: New York, SAD

Visina: 1,83 m

Od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća do danas američki redatelj Oliver Stone prošao je put od priznatog tekstopisca i režisera B hororaca do jednog od najpoštovanijih, najpoznatijih i najkontraverznijih filmaša modernog Hollywooda.

Prvo veliko priznanje Stone je dobio kao tekstopisac, 1978. osvojio je Oscara, Zlatni globus i cehovsko priznaje za scenarij 'Midnight Express'. Prije toga, kao 25-godišnjak, napisao je i režirao 'Seizure' (1974), kanadski niskobudžetni horor koji nije privukao veću pažnju. Stone je nastavio s istim žanrom, 1981. režirao je 'The Hand' s Michaelom Caineom u ulozi crtača stripova koji je izgubio ruku u automobilskoj nesreći. Nevolje počinju kad se ruka vrati da sredi neke stare dugove.

Tijekom 80-ih Stone je napisao scenarije za nekoliko poznatih žanrovskih filmova, kao što su 'Conan Barbarin' (1982), koscenarist s redateljem Johnom Miliusom; 'Scarface' (1983) Briana de Palme i 'Year of the Dragon' (1985), koscenarist s redateljem Michaelom Cimonom.

Stone se vratio režiji 1986. s vrlo uspješnom, niskobudžetnom političkom dramom 'Salvador' koja je bila prvi korak u građenju reputacije filmaša koji se ne boji pozabaviti škakljivim socijalnim i političkim temama. Iste godine Stone se ponovno našao na popisu dobitnika nagrade Američke filmske akademije, film o ratu u Vijetnamu 'Platoon' (1986) osvoji je čak četiri Oscara (među njima i zlatne kipiće za najbolji film i režiju).

Uslijedio je prikaz svijeta visokog kapitala 'Wall Street' (1987), ulice gdje je i Stoneov otac radio kao broker. Zatim se Stone vratio vijetnamskoj temi filmom 'Born on the Fourth of July' (1989), utemeljenim na istinitoj priči o veteranu Ronu Kovicu (Tom Cruise) koji odlazi u rat naivno vjerujući da je to njegova domoljubna dužnost, a vraća se u invalidskim kolicima i postaje gorljivi antiratni aktivist.

Dosad najambiciozniji i najkontroverzniji Stoneov uradak je 'JFK' (1991), prikaz pokušaja istražitelja Jim Garrisona iz New Orleansa (Kevin Costner) da otkrije tko stoji iza ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja.

Temu o Vijetnamu Stone je zaokružio 1993. s 'Heaven and Earth' u kojem je prikazao rat kako su ga vidjele vijetnamske žene. Film je utemeljen na dvije autobiografske knjige spisateljice Le Ly Hayslip, 'When Heaven and Earth Changed Places' i 'Child of War'.

Stone je ponovo došao na naslovnice novim kontraverznim uratkom 'Natural Born Killers' (1994), čiji je originalni tekst potpisao Quentin Tarantino, a Stone ga je nadogradio svojim halucinogenim vizijama, o dvoje ljubavnika koji postaju medijske zvijezde nakon što pobiju desetke ljudi.

Sljedeće godine Stone se vratio svojim omiljenim temama, politici i povijesti, prikazom uspona i pada 37 predsjednika SAD-a 'Nixon' (1995) s Antonyjem Hopkinsom. Zatim se više posvetio producentskom poslu, radi na seriji HBO-a 'Indictment: The McMartin Trial' (1995), Oscarom nagrađenom filmu Milosa Formana 'Narod protiv Larryja Flynta' (1996), kultnom 'Freewayu' (1996) a pohvaljen je i za scenarij za filmsku adaptaciju 'Evita' (1996).

Nakon toga Stone je režirao krimi dramu 'U-Turn' (1997), pa se ponovo vratio produciranju, filmovi: 'Cold Around the Heart' (1997), 'Savior' (1998), 'The Corruptor' (1999) i dokumentarac 'The Last Days of Kennedy and King' (1998), da bi 90-e završio filmom o svojoj velikoj ljubavi, američkom nogometu 'Any Given Sunday' (1999) s Alom Pacinom i Jamiejem Foxxom koji nije privukao toliko pažnje koliko je Stone očekivao.

Dvadeset i prvo stoljeće Stone je započeo radom na dokumentarnim filmovima, režirao je dva dokumentarca o Fidelu Castru 'Comandante' (2003) i 'Looking for Fidel' (2004) te jedan od životu Yassera Arafata 'Persona Non Grata' (2003).

Nakon pet godina bez kino naslova, Stone se na veliki ekran vratio blockbusterom 'Alexander' (2004), epskim prikazom života i osvajanja Aleksandra Makedonskog s Colinom Farrellom u naslovnoj ulozi. Bio je to prvi veliki promašaj Stonea, koji su kritičari nemilosrdno sasjekli, a film ni financijski nije opravdao očekivanja.

U 2006. Stone se pozabavio najtraumatičnijim događajem u američkoj povijesti, terorističkim napadom 11. rujna 'World Trade Center' s Nicolasom Cageom i Michaelom Penaom u ulozi stvarnih policajaca koji su 24 sata bili zakopani ispod ruševina nebodera.

ZANIMLJIVOSTI

Stone je veteran vijetnamskog rata u kojem je proveo 15 mjeseci te se vratio s dva ordena.

Uhićen je 1999. zbog vožnje u pijanom stanju i posjedovanja hašiša.

Majka mu je Francuskinja, a Stone tečno govori francuski.

Otac Louis Stone ga je kao tinejdžera odveo kod prostitutke kako bi izgubio nevinost.
Nagrade: Oscar ( scenarij 'Midnight Express' 1979., režiser 'Platoon' 1986., režiser 'Born on the Fourth of July' 1990.); Zlatni Globus (scenarij 'Midnight Express' 1979., režiser 'Platoon' 1987., režiser 'Born on the Fourth of July' 1990., režiser 'JFK' 1992.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...