Navigation Content

Wes Anderson

Wes Anderson

Datum rođenja: 01.05.1969

Mjesto rođenja: Harris County, Texas, SAD

Visina: 1,85 m

Kao i mnogi drugi filmaši, i američki redatelj Wes Anderson svoje je prve tinejdžerske uratke snimao kamerom Super 8. Kasnih 80-ih u tome mu se pridružio i Owen Wilson, kojeg je Anderson upoznao na Sveučilištu Austin, pa su zajedno snimili svoj prvi kratki film 'Bottle Rocket', 30-minutnu crno-bijelu priču o dva mlada lopova koje su odglumili Wilson i njegov mlađi brat Luke, a Anderson je režirao.

Film se svidio filmašu L.M. Carsonu koji ga je progurao u festivalske vode, a primijetili su ga i producenti studija Columbia Pictures. Andersonu je 1996. ponuđen budžet od šest milijuna dolara da snimi dugometražnu verziju filma koji je kritika obasula pohvalama, dok je u kinima prošao nezapaženo.

Bez obzira na malu zaradu od prvog projekta, Anderson je dobio dvostruko veći budžet za svoj drugi uradak, tragikomediju 'Rushmore' (1998), čiji su scenarij potpisali Anderson i Owen Wilson. Priču o 15-godišnjem Maxu Fischeru, inteligentnom učeniku elitne privatne škole koji zapušta učenje zbog izvanškolskih aktivnosti i koji se zaljubljuje u svoju učiteljicu, Anderson je utemeljio na svojim iskustvima u srednjoj školi. 'Rushmore' je, kao i 'Bottle Rocket', doživio hvalospjeve kritike, ali je, za razliku od njegova prvijenca, privukao i velik broj publike te u kinima zaradio 17 milijuna dolara.

Sljedeći Andersonov film bio je 'Obitelj čudaka' (2001), u kojem je okupio impresivna glumačka imena: Genea Hackmana, Anjelicu Huston, Dannyja Glovera, Bena Stillera, Gwyneth Paltrow… Film je potvrdio Andersona kao jednog od najtalentiranijih redatelja mlade generacije.

Tri godine kasnije uslijedila je pustolovna komedija 'Panika pod morem' (2004) s Billom Murrayjem u ulozi oceanografa Stevea Zissoua, koja je dobila osrednje kritike, a ni publika nije bila previše zagrijana.

ZANIMLJIVOSTI

Neki njegovi likovi u filmovima – osobito u tragikomediji Rushmore (1998) – nose imena stvarnih ljudi koji su s Andersonom pohađali srednju školu St. John.

Martin Scorsese je velik fan njegovih filmova. Nagrade: Independent Spirit Awards (redatelj 'Rushmore' 1999.); Los Angeles Film Critics Association Awards (New Generation Award 'Rushmore' 1998.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...