Navigation Content

Steve Miner

Steve Miner

Datum rođenja: 18.06.1951

Mjesto rođenja: Westport, Connecticut, SAD

Američki redatelj Steve Miner možda nije najpoznatiji holivudski redatelj, ali svakako ima jednu od najzanimljivijih karijera. Bio je producent, urednik, scenarist i redatelj kako na televiziji, tako i na projektima za velike ekrane, okušao se u svim žanrovima, od horora preko romantičnih komedija do vesterna.

Miner je započeo svoju profesionalnu karijeru kao urednik na komedijama 'The Case of the Full Moon Murders' (1973) i 'Here Come the Tigers' (1978) u režiji njegova prijatelja Sean S. Cunningham. Inspirirani uspjehom horora Johna Carpentera 'Halloween' (1978), njih dvojica odlučila su napraviti svoj vlastiti nezavisni hororac, pa 1980. snimaju prvi od tri nastavka danas kultnog serijala 'Petak 13'. Prvi je nastao pod redateljskom palicom Cunninghama, dok je ostala dva 1981. i 1982. režirao Miner.

Kad je serijalu došao kraj sljedeći projekt zadržao je Minera i dalje u žanru horora, 1986. snimio je 'House' koji, za razliku od 'Petka 13', sadrži i dozu humora. (I taj film je pokrenuo poduži serijal, ali Miner u njemu nije sudjelovao.) Iste godine napravio je izlet u drugi žanr, romantičnu komediju 'Soul Man' koja je pokazala da se Miner može dobro snaći i van voda strave i užasa.

Sljedeće tri godine Miner je radio na nekoliko TV serija, a velikom ekranu se vratio 1989, kad počinje raditi na filmu 'Warlock' sa Julianom Sandsom i Richardom E. Grantom koji je završen 1991. godine. Priča o lovcu na vještice pobrala je solidne kritike.

Minerovi sljedeći projekti dokazali su da, osim što može natjerati publiku da umire od straha da je jednako vješt i kad treba izmamiti po koju suzu. Romantična drama 'Wild Hearts Can't Be Broken' (1991) dirljiva je priča o mladoj djevojci u vrijeme Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća koja sanja da postane vješta jahačica. Jednako snažan je i 'Forever Young' (1992) u kojem glume velika imena: Mel Gibson, Jamie Lee Curtis i Elijah Wood. Gibson glumi čovjeka koji je smrznut 1939. te se budi pedeset godina kasnije.

Slijedila je komedija 'My Father, the Hero'(1994), u kojoj je Miner surađivao s karizmatičnim francuskim glumcem Gerardom Depardieuom u šarmantnoj priči o zaposlenom ocu koji svoju 14-godišnju kćerku vodi na odmor u luksuzno odmaralište tijekom kojeg se ona, kako bi privukla dječaka koji joj se sviđa, pretvara da je otac ustvari njezin ljubavnik. Miner je snimio još jednu komediju 'Big Bully' (1996) s Rickom Moranisom i Tomom Arnoldom.

Nakon serije komedija Miner se ponovno više bavio producentskim i redateljskim poslom na televiziji, između ostalih radi na mega-hit seriji 'Dawson's Creek', a dugometražnom filmu se vratio hororom 'Halloween: H20' (1998), sedmim po redu u poznatom serijalu koji je od svih nastavak bio najbliskiji izvorniku iz 1978. godine. S kraljicom strave i užasa, glumicom Jamie Lee Curtis i horor ekspertom Kevinom Williamsonom kao izvršnim producentom film nije mogao ispasti loš.

Godinu dana kasnije uslijedio je mnogo lošiji uradak 'Lake Placid' (1999) sa Billom Pullmanom i Bridget Fondom koji se bore protiv 35 gladnih aligatora. Miner se potom okušao i u žanru vesterna 'Texas Rangers' (2001).

ZANIMLJIVOSTI

Mrzi kad se puši na setu.

Mišljenja je da je 'Halloween: H20' (1998) izravni nasljednik originala, a ne tek sedmi nastavak po kronološkom redu.
Nagrade: Brussels International Festival of Fantasy Film (Pegasus Audience Award 'Warlock' 1991.); Directors Guild of America (DGA Award 'The Wonder Years' 1989.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...