Navigation Content

Giuseppe Tornatore

Giuseppe Tornatore

Datum rođenja: 27.05.1956

Mjesto rođenja: Bagheria, Sicilija, Italija

Talijanski redatelj i scenarist Giuseppe Tornatore svoju je karijeru počeo kao fotograf, zatim je još kao golobradi mladić počeo režirati kazališne komade i kratke filmove poput 'II Carretto/The Wagon'. Na kraju je dobio posao na državnoj televiziji RAI, gdje je režirao dokumentarce i TV filmove.

Prvi put je privukao pažnju javnosti 1982. dokumentarcem 'Ethnic Minorities in Sicily' koja mu je donijela nagradu na filmskom festivalu u Salernu. Četiri godine kasnije, režirao je svoj prvi dugometražni film 'II Camorista/The Professor//The Camora Murder' (1986), dramu o novinaru kojeg proganja mafija.

Uskoro je Tornatore upoznao producenta Franca Castaldia pod čijim je vodstvom snimio film koji je obilježio njegovu dosadašnju karijeru - 'Cinema Paradiso' (1989). Priča o prijateljstvu između dječaka koji obožava filmove i starog kino operatera u lokalnom kinu oduševila je kritiku i publiku širom svijeta, a Tornatoreu je donijela Oscara za najbolji strani film.

Sljedeće godine, iz Tornatoreove radionice stigao je 'Stanno Tutti Bene/Everybody's Fine' (1990), koji se nije mogao mjeriti sa svojim prethodnikom nakon kojeg se talijanski redatelj nakratko povukao iz filmske umjetnosti te je do 1994. podučavao estetiku na univerzitetu u Palermu.

Vratio se fascinantnim trilerom 'Una Pura Formalita/A Pure Formality' (1994) za koji je napisao i scenarij. U filmu se policijski inspektor (Roman Polanski) i osumnjičenik za ubojstvo (Gerard Depardieu) igraju mačke i miša. Većina radnje odigrava se između četiri zida u policijskoj postaji.

Tornatore je zatim snimio svojevrsni nastavak Cinema Paradisa 'L'Uomo delle Stelle/The Star Marker' (1995) koji je, usprkos podijeljenim kritikama, zaradio nominaciju za Oscara za najbolji strani film.

Krajem 20.stoljća Tornatore je snimio svoj prvi film na engleskom jeziku 'Legenda o pijanistu' (1998) s Timom Rothom u ulozi glazbenika koji je čitav život proveo na prekooceanskom brodu. Uslijedila je romantična priča o odrastanju i sazrijevanju, o provincijalizmu, netoleranciji i licemjerju 'Malena' (2000) sa zanosnom Monicom Belluci u naslovnoj ulozi. Tornatoreov zadnji projekt je drama 'La Sconosciuta' (2006), priča o mladoj Ukrajinki u Italiji koju prate sjene prošlosti.
Nagrade: Oscar (najbolji strani film 'Cinema Paradiso' 1989.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...