Navigation Content

Guillermo del Toro

Guillermo del Toro

Datum rođenja: 10.09.1964

Mjesto rođenja: Guadalajaro, Meksiko

Guillermo del Toro pripada skupini meksičkih redatelja (Alejandro Gonzalez Inarritu i Alfonso Curan) koji su posljednjih godina osvojili američka kina. Za razliku od svojih sunarodnjaka koji uglavnom rade umjetničke uratke o svojoj rodnoj grudi, Del Toro se pronašao u dobrim starim hororcima.

Del Toro je rođen u Guadalajari, a sjeća se da se prvi put susreo s horor filmovima još kao dvogodišnjak, kada ga je prestravila jedna epizoda SF/horor serije 'The Outer Limits' (1963-1965). Svoje prve hororce snimio je kamerom Super 8 uz pomoć plastičnih igračaka i boce kečapa, a zanimala ga je i filmska šminka, pa se upisao na tečaj Dicka Smitha ('Egzorcist').

Veći dio 80-ih i početak 90-ih Del Toro je radio kao supervizor šminke, a 1986. pojavio se i kao glavni producent filma 'Dona Herlinda and Her Son'. Početkom 80-ih osnovao je kompaniju Necropia, a istovremeno je producirao i režirao brojne emisije za meksičku televiziju. Sudjelovao je i u osnivanju Film Studies Centera te Meksičkog filmskog festivala, oba sa sjedištem u rodnom gradu.

Konačno je 1992. režirao svoj prvi horor 'Cronos' o vampirima-parazitima. Film je u Meksiku osvojio brojne nagrade, najveće je priznanje dobio u Cannesu gdje je osvojio nagradu kritičara, a nagrađen je i na Sundance Film Festivalu.

Uskoro je Del Toro dobio poziv iz Hollywooda te je 1997. snimio 'Mimic' s Mirom Sorvino u glavnoj ulozi. Film je postigao uspjeh, ali je za Del Tora to bilo gorko iskustvo. Tada se po prvi put susreo s velikim filmskim studijem koji je vršio stalan pritisak na njega.

Potom se vratio u Meksiko i u domaće nezavisne filmske vode te je 2001. snimio izvrstan triler 'The Devil's Blackbone', priču o duhovima u zadnjim danima građanskog rata u Španjolskoj. Ohrabren novim uspjehom i mnogo iskusniji, Del Toro je opet otišao u Hollywood te se prihvatio režije visokobudžetnog vampirskog trilera'Blade 2' (2002) s Wesleyjem Snipesom u glavnoj ulozi. Dvije godine kasnije snimio je adaptaciju popularnog stripa 'Hellboy' (2004), koji je također žario i palio po američkim kinima. Sedam godina borio se s filmskim studijem da bi Ron Perlman dobio glavnu ulogu u 'Hellboyu'. Studio je htio neko jače ime, dok je Del Toro bio uvjeren da je Perlman odličan izbor. Film je odnio brojne nagrade i vinuo ga na sam vrh redatelja.

2006. je režirao film koji ga je proslavio 'Panov labirint' (El laberinto del fauno).  Film je nagrađen s tri Oscara a zaradio je više novaca u SAD-u od bilo kojeg drugog filma u kojem se govorio španjolski. Kritičari kao da su se natjecali tko će mu dati bolju ocjenu, od Stephanie Zechareka iz Salon.com koji proglasio ga je jednom od najboljih elegija o djetinjstvu, Michaela Wilmingtona iz 'Chicago Tribunea' kaže da film jednako uspijeva kao specijalnim efektima krcata fantazija, ali i kao izvrsna psihološka drama s odličnim glumcima, dok ga je Stephen Whitty jednostavno nazvao trijumfom.

2008. godine snima nastavak Hellboya, 'Hellboy 2: The Golden Army'. Guillermo Del Toro je napisao scenarij i režirao prvog Hellboya i svi su bili zadovoljni poslom koji je odradio pa ni ne čudi činjenica da je upravo njemu povjerena ista dužnost i u nastavku. On je odličan odabir za ovaj film jer ne samo da je već dobro upoznat sa likovima, scenografijom i atmosferom, već je i pravi stručnjak kada su u pitanju specijalni efekti, koji čine veliki dio filma. Film je odnio i jednu nominaciju za Oscara te titulu najboljeg horor filma u izboru Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films 2009. Istovremeno je radio i kao producent za većinu svojih filmova.  2008. osniva novu producentsku kuću, Cha Cha Cha, s prijateljima Alfonsom Cuaronom i Alejandrom Gonzalezom Inarritu. Producent je u nizu hvaljenih filmova kao što su; 'Sirotište' (The Orphanage), 2007., 'Hibrid' (Splice), 2009., 'Biutiful', 2010.,  crtićima 'Kung Fu Panda 2', 2011. i 'Mačak u čizmana' (Puss in Boots), 2011.

2013. slijedi akcijski SF 'Bitka za Pacifik' (Pacific Rim), spektakularna akcija prepuna specijalnih efekata. Vanzemaljci prijete uništenjem Zemlje, oduprijeti im se možemo jedino divovskim robotima kojima upravljaju najbolji piloti. Iako film i nije baš uspješno startao s otvorenjem na američkom box-officeu, ipak je diljem svijeta zaradio preko 400 milijuna dolara te je do sada najuspješniji akcijski SF prikazan u 2013. godini. Guillermo del Toro
priprema scenarij za 'Pacific Rim 2', no drugi nastavak treba ipak tek dobiti zeleno svjetlo od strane kompanije Legendary Pictures.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...