Navigation Content

John Dahl

John Dahl

Mjesto smrti: Billings, Montana, SAD

Američki redatelj John Dahl vratio je u život 'film noire' serijom oporih, ogoljelih i atmosferičnih priča. Njegovi filmovi obično govore o glupim muškarcima koji se zaljubljuju u fatalne ljepotice. Za razliku od klasičnih 'filmova noire' čija se radnja odvija u urbanom krajoliku Los Angelesa ili New Yorka, Dahl je svoje junake smjestio u malene gradove u srcu Amerike okružene beskrajnim ravnicama.

Dahl je započeo karijeru u filmskoj industriji kao storyboard crtač u filmovima A kategorije ('Something Wild', 1986; 'Married to the Mob', 1988) i pomoćnik redatelja filmova B kategorije ('The Dungeonmaster', 1983). Svoj prvi film snimio je još kao student na državnom sveučilištu Montana – SF/horor 'The Death Mutants' (1980).

Svoj redateljski debi Dahl je imao 1989. odličnim niskobudžetnim trilerom 'Kill Me Again' s Valom Kilmerom i Joanne Whalley u glavnim ulogama. Film je zbog slabe podrške prošao nezapaženo kod publike, ali je privukao pažnju kritičara i nezavisnih filmaša. Uslijedio je još bolji 'Red Rock West' (1993) koji je oduševio kritičare, ali publika ga ponovo zaobilazi, prvenstveno zbog nikakve propagande.

Dahl je nastavio sa serijom izvrsnih filmova, a 'The Last Seduction' (1994) do kino dvorana dolazi zaobilaznim putem, preko televizije. Ovaj put je Linda Fiorentino u ulozi fatalne žene hladnog srca koja krade novac od svog supruga (Bill Pullman) i bježi u provinciju u svijet izdaje i ubojstava.

Nakon dvije godine Dahl se baca na novi projekt, 'Unforgettable' (1996), priču o mrtvozorniku koji pomoću čudnovatog seruma pokušava riješiti ubojstvo supruge. Uslijedio je film o svijetu kocke 'Rounders' (1998) s Mattom Damonom i Edom Nortonom te 'Divlja vožnja' (2001), još jedan od odličnih Dahlovih noire-trilera, u kojem troje studenata proganja poludjeli vozač kamiona.

Sljedeći projekt pokazao se prevelikim zalogajom za Dahla. Prvi put je izišao iz svijeta nezavisnog niskobudžetnog filma i sjeo u stolicu redatelja, ni manje ni više nego ratnog epa. 'The Great Raid' (2005) govori o istinitom događaju iz II. svjetskog rata kad su američki rendžeri spasili 500 američkih vojnika iz japanskog logora duboko iza linije fronte. Film je loše prošao na box officeu, a ni kritičari mu nisu bili previše skloni.

ZANIMLJIVOSTI

Linda Fiorentino trebala je biti nominirana za Oscara za ulogu u 'The Last Seduction' (1994), ali prikazivanje filma na kabelskoj televiziji poništilo je nominaciju. Nagrade: Cognac Festival du Film Policier (Grand Prix 'Kill Me Again' 1990., Critics Award 'The Last Seduction' 1994., Audience Award 'Unforgettable' 1997.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...