Navigation Content

Sergio Leone

Sergio Leone

Datum rođenja: 03.01.1929

Mjesto rođenja: Rim, Italija

Datum smrti: 30.04.1989

Mjesto smrti: Rim, Italija

Visina: 1,73 m

Otac 'špageti vesterna', talijanski redatelj Sergio Leone svoju filmsku karijeru započeo je kao asistent na brojnim talijanskim i američkim produkcijama snimanim u Italiji tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća (uglavnom se radilo o biblijskim ili rimskim epovima). Krajem 50-ih počeo je pisati scenarije, a njegov redateljski debi bio je 1959. na filmu 'Ultimi giorni di Pompei, Gli', jer se negdje na polovini projekta razbolio glavni režiser.

Prvi samostalni Leoneov film bio je, danas beznačajni, rimski ep 'Kolos s Rodosa' (1961), nakon kojeg je krenuo s projektima koji su ga proslavili. Oživio je tad umirući žanr vesterna sa serijom grubih, polusatiričnih uradaka poznatijih kao 'špageti vesterni'. Prvi u toj seriji bio je 'Za šaku dolara' (1964), adaptacija scenarija Kurosawinog samurajskog filma 'Yojimbo'. Osim po izvrsnoj glazbi Ennija Morriconea, film je ostao zapamćen i po glavnom glumcu, tad nepoznatom, Clintu Eastwoodu. Uslijedio je 'Za dolar više' (1966), a zatim 'Dobar, loš, zao' (1966).

Leoneov zadnji veliki projekt je 'Bilo jednom u Americi' (1984), krvava himna američkom gangsterskom filmu. Film je doživio hvalospjeve u Europi, dok su ga za američko tržište unakazile producentske škare skrativši ga sa četiri sata na samo 150 minuta.

Sergio Leone umro je 1989. od srčanog udara koji ga je spriječio da započne već dogovoreni projekt 'Opsada Lenjingrada' s Robertom de Nirom u glavnoj ulozi.

ZANIMLJIVOSTI

Otac Sergija Leonea bio je Roberto Roberti (aka Vincenzo Leone), talijanski filmski pionir, redatelj nijemih filmova, dok mu je majka Bice Waleran bila glumica.

Životna želja mu je bila da napravi remake 'Prohujalo s vihorom'.

Clinta Estwooda je zabavljalo Leoneovo ponašanje tijekom snimanja. Leonea je zvao 'Yosemite Sam' zbog njegovog žestokog temperamenta i pokušaja da glumi kauboja.

Nakon snimanja 'Bilo jednom u Americi' s Robertom de Nirom, Leone je uvrijedio Eastwooda riječima da je konačno radio s jednim pravim glumcem.

Nikad nije progovorio niti riječi engleskog. S američkim glumcima je razgovarao preko prevoditelja. Nagrade: Italian National Syndicate of Film Journalists (Silver Ribbon 'Bilo jednom u Americi' 1985.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...