Navigation Content

Alan Parker

Alan Parker

Datum rođenja: 14.02.1944

Mjesto rođenja: London, Velika Britanija

Prije nego što je postao ime u filmskoj industriji, engleski redatelj i scenarist Alan Parker izgradio je uspješnu karijeru u marketinškim vodama. Između 1969. i 1978. napravio je preko 500 televizijskih reklama te je osvojio sve važnije nagrade u oglašivačkom biznisu.

Prvi se put u filmskom poslu okušao 1973, kad je režirao 50- minutni film 'No Hard Feelings', kojeg je kupio BBC te ga prikazao nekoliko godina kasnije. Svoj je prvi dugometražni film radio u suradnji s prijateljem i producentom Davidom Puttnamom: 'Bugsy Malone' (1976), mjuzikl s dječjim glumcima u ulozi gangstera. Njegov drugi dugometražni film, odlični 'Midnight Express' (1978) utemeljen je na istinitoj priči o Amerikancu uhapšenom u Turskoj zbog krijumčarenja droge;donio mu je čak šest nominacija za Oscara.

Parker je uspješno nastavio i sa sljedećim filmom, mjuziklom 'Fame' (1980) koji postaje megahit. Uslijedio je Parkerov najosobniji uradak 'Shoot the Moon' (1981), osjećajno detaljan prikaz raspadanja bračne veze. Sljedeće godine snimio je izvrsni 'Pink Floyd: The Wall'. Bajkoviti 'Birdy' (1988) i kontraverzni 'Angel Heart' (1987) učvrstili su Parkerovu reputaciju redatelja – pripovjedača koji uspješno kombinira soundtrack i snažne slike.

Dramom 'Mississippi Burning' (1982) Parker se pridružio skupini društveno angažiranih redatelja. Film rekonstruira istragu ubojstva trojice aktivista za ljudska prava sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Zatim se pozabavio adaptacijom knjige Roddya Doylea 'The Commitments' (1991), film postaje još jedan hit u Parkerovoj kolekciji.

Međutim, 1994. uslijedio je Parkerov prvi loš uradak, komedija 'Put u Wellville' s Anthonyjem Hopkinsom u glavnoj ulozi.

Za razliku od svojih suvremenika, Parker je jedini redatelj koji je imao hrabrosti snimati mjuzikle i koji je u tome bio vrlo uspješan. Mjuziklu se ponovo vraća filmom 'Evita' (1996) u koje pop zvijezda Madonna glumi Argentinku Evu Peron. Zatim je slijedila adaptacija 'Angelin prah' (1999) poznatog pisca Franka McCourta. Posljednjih se godina ponovo pozabavio političkom temom u trileru 'Život Davida Galea' (2003), koji govori o ljudima koji su spremni umrijeti radi svojih uvjerenja.

ZANIMLJIVOSTI

Obično u njegovim filmovima glavni glumac na kraju umre ili film završi depresivnim krajem. 'Pink Floyd The Wall' (1982), 'Evita' (1996), 'The Life of David Gale' (2003), 'Angela's Ashes' (2000), 'Mississippi Burning' (1988) i 'Midnight Express' (1978).

Želja mu je snimiti barem jedan film u svakom žanru.
Nagrade: Cannes Film Festival (Grand Prize of the Jury 'Birdy' 1985); BAFTA Awards (scenarij 'Bugsy Malone' 1977., režija 'Midnight Express' 1979., redatelj i film 'The Commitments' 1992.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...