Navigation Content

Philip Kaufman

Philip Kaufman

Datum rođenja: 23.10.1963

Mjesto rođenja: Chicago, SAD

Američki redatelj Philip Kaufman (1936) već je svojim prvijencem, filmom 'Goldstein' (1964), privukao pažnju kritike. Film je nastao po njegovom nezavršenom romanu. Kritika je pohvalila i njegov sljedeći uradak 'Fearless Frank' (1967) s tad još nepoznatim Jonom Voightom, koji je na filmska platna dospio tek nakon dvije godine kad je Voight postao zvijezda zahvaljujući filmu 'Midnight Cowboy'. Za to vrijeme Kaufman potpisuje ugovor sa studijem Universal za koji radi vestern 'The Great Northfield, Minnesota Raid' (1972) koji govori o neuspješnoj pljački banke bande Younger i James 1876. godine. Američkoj publici nije se previše svidio Kaufmanov prikaz legendarnih bandita, Jessea Jamesa kao psihopata, dok je Cole Younger predstavljen kao podmukli, ali osjećajni ubojica.

Ništa bolje nije prošao ni sljedeći film 'The White Dawn' (1974), ali zato remake 'Invasion of he Body Snatchers' (1976) postaje prvi Kaufmanov box-office hit. Uspjeh je ponovio i s 'The Wanderers' (1979), pričom o uličnim bandama New Yorka. U prvoj polovici 80-ih surađivao je s Georgeom Lucasom na priči za 'Raiders of the Lost Ark' (1981), a potom je samostalno obradio bestseler Toma Wolfesa 'The Right Stuff' (1983) koji osvaja kritičare, ali loše prolazi u kinima.

Kao uspješan redatelj potvrdio se adaptacijom djela Milana Kundere 'Nepodnošljiva lakoća postojanja' (1988) koji je ponovo oduševio kritičare, ali je i privukao publiku prvenstveno eksplicitnim scenama seksa. I svoj sljedeći uradak je ispunio erotikom 'Henry & June' (1990).

U 90-ima snimio je samo jedan film, 'Rising Sun' (1993) jer je pomagao svom sinu Peteru Kaufmanu u snimanju dokumentarca o Kini. Vratio se 2000. dramom 'Quills' koja govori o Marquis de Sadeu i koja je nominirana za tri Oscara.

Njegov zadnji projekt je triler 'Twisted' (2004) s Ashley Judd u glavnoj ulozi.

ZANIMLJIVOSTI

Osam mjeseci je radio na scenariju za film baziran na SF sapunici 'Zvjezdane staze'. Međutim Paramant je stopirao projekt, a jedan od čelnika je rekao kako 'nema budućnosti za SF'. To je bilo neposredno prije izlaska 'Zvjezdanih ratova' Georgea Lucasa.

Sa svojom obitelji pokrenuo je produkcijsku tvrtku Walrus & Associates.
Nagrade: BAFTA Awards (BAFTA Film Award 'nepodnošljiva lakoća postojanja' 1989.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...