Navigation Content

Atom Egoyan

Atom Egoyan

Datum rođenja: 19.07.1960

Mjesto rođenja: Kairo, Egipat

Redatelj Atom Egoyan rodio se 1960. u Kairu, u obitelji armenskog podrijetla. Ubrzo s obitelji odselio je u Kanadu, gdje je upisuje studij međunarodnih odnosa i klasične gitare na Sveučilištu u Torontu.

Uskoro se zainteresirao za film te je snimio niz kratkih uradaka, među njima i 'Peep Show' (1981) i 'Open Hause' (1982). Uslijedi je njegov prvi dugometražni film 'Next of Kin' (1984), priča o mladiću koji se pretvara da je davno izgubljeni sin jedne armenske obitelji.

Egoyanov sljedeći film 'Family Viewing' (1987) bio je prikazan na filmskom festivalu u Monteralu. Priča o raspadu jedne obitelji toliko je bila impresionirala redatelja Wima Wendersa da je on, nakon što je osvojio nagradu za film 'Wings of Desire', priznanje proslijedio mladom redatelju. Egoyan je nastavio s vrlo dobrim radovima i neobičnim pričama. U 'Speaking Parts' (1989) istražuje seksualnu interakciju i komunikaciju između tri nespojive osobe, a 'The Adjuster' (1991) je priča o bračnome paru koji sudjeluje u neobičnom eksperimentu.

U Cannesu je 1994. Egoyanov film 'Exotica' dobio nagradu FIPRESCI-ja, a uslijedio je još uspješniji film 'Slatka budućnost' (1997) koji govori o tragičnoj nesreći kada se četrnaistoro djece u školskome autobusu utopilo u jezeru. Film je osvojio tri nagrade u Cannesu te dvije nominacije za Oscara.

Uspješan niz Egoyan je nastavio sa psihološkim trilerom 'Felicijino putovanje' (1999), kojim je još jednom potvrdio svoje raskošno redateljsko umijeće. Film je adaptacija romana Williama Trevora koji govori o odnosu između psihopata i 17-godišnje trudnice Felici.

U 'Araratu' (2002) Egoyan je obradio temu o turskom genocidu nad Armencima 1915. godine, nakon kojeg radi na krimiću 'Dobro čuvane laži' (2005) s Kevinom Baconom i Colinom Firthom u ulozi popularnog komičarskog dua iz 50-ih umiješanog u misteriozno ubojstvo prelijepe plavuše.

ZANIMLJIVOSTI

Svira klasičnu gitaru.

Ime je dobio u čast otvaranja egipatske nuklearne elektrane koja je s radom počela u godini njegova rođenja.

Njegova žena Arsinée Khanjian pojavljuje se u svim njegovim filmovima. Nagrade: Cannes Film Festival (FIPRESCI Prize 'Exotica' 1994.); Cannes Film Festival (tri nagrade 'The Sweet Hereafter' 1997.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...