Navigation Content

Marc Forster

Marc Forster

Mjesto rođenja: Ulm, Njemačka

Visina: 1,88 m

Marc Forster (1969) rođen je u njemačkom gradu Ulmu, ali je odrastao u Švicarskoj. Prema njegovim riječima, imao je idilično djetinjstvo u švicarskim Alpama, a televiziju nije vidio sve do svoje 12 godine. Prvi film koji je gledao bio je 'Apokalipsa danas' (1979) Francisa Forda Coppole, koja ga je toliko oduševila, da je odlučio postati redatelj.

Nakon završene srednje škole upisao je studij filma na sveučilištu New York (NYU). Filmsku karijeru započeo je snimanjem dokumentaraca. U prvom, 'Silent Windows', istražio je fenomen samoubojstava tinejdžera, a u drugom, 'Our Story', snimio je dirljivu priču o djeci s teškim opeklinama.

Uslijedio je njegov prvi dugometražni film, crna komedija 'Loungers' (1995) koja mu je donijela nagradu publike na filmskom festivalu Slamdance. Godine 1998, u razmaku od samo tri mjeseca, Forstera je pogodila teška obiteljska tragedija, umrli su mu otac i baka, a brat mu je počinio samoubojstvo.

Forster se filmskoj umjetnosti vratio 2000. kad je režirao hvaljenu dramu 'Everything Put Together', priču o mladom bračnom paru kojem umire dojenče. Godinu dana nakon toga, snima 'Monster's Ball' s Halle Barry i Billyjem Bobom Thortonom u glavnim ulogama. Film je postigao veliki uspjeh, kritičari su ga proglasili najugodnijim iznenađenjem 2001. a Forstera je lansirao u prvu ligu holivudskih redatelja kojima su na raspolaganju milijunski budžeti i glumačke zvijezde. S jednom od njih, Johnnyjem Deppom radio je na svom sljedećem projektu 'Finding Neverland' (2004). Depp glumi Jamesa Matthewa Barriea, škotskog književnika i pisca 'Petra Pana'. Film je bio odlično primljen kod publike i kritike te se ugurao na brojne popise najboljih američkih naslova 2004. godine.

Sljedeći Forsterov film bio je psihološki triler 'Stay' (2005) koji nije ponovio uspjeh svojih dvaju prethodnika. U 2006. Forster je snimio komediju 'Stranger than Fiction' s Willom Ferrellom.

ZANIMLJIVOSTI

Odbio je pola milijuna dolara za režiju filma, usprkos tome što tad nije imao nikakvih prihoda te je živio od pomoći prijatelja. Posao je odbio jer mu se nije svidio scenarij. Nagrade: Slamdance International Film (nagrada publike 'Loungers' 1996.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...