Navigation Content

Kevin Smith

Kevin Smith

Datum rođenja: 08.02.1970

Mjesto rođenja: New Jersey, SAD

Visina: 1,74 m

Američki redatelj i scenarist Kevin Smith rođen je i odrastao u New Jerseyu. Veoma je ponosan na svoj rodni grad, koji se pojavio u svakom njegovom filmu.

Nakon što je prekinuo školovanje (Vancouver Film School) zaposlio se u jednom dućanu. Godine 1991. pogledao je niskobudžetnu komediju 'Slacker' Richarda Linklatera, koja ga je inspirirala da i sam pokuša snimiti film. Njegov prvijenac 'Trgovci' svjetlo dana je ugledao 1994. i preko noći je postao jedan od najvećih hitova devedesetih. Promociju je imao na filmskom festivalu u Sundanceu gdje je osvojio glavnu nagradu. Smith je sam napisao scenarij, a film je snimio za tri tjedna u dućanu u kojem je radio, za samo 27 tisuća dolara.

Uskoro je potpisao ugovor s holivudskom agencijom CAA, te se bacio na novi projekt, ali sad s budžetom teškim nekoliko milijuna dolara. Snimio je komediju 'Štakori iz šoping centra' (1995) koja je slabo prošla kod kritike, a niti publika nije bila oduševljena. Zanimljivo je da se Smith nakon godinu dana javno ispričao zbog promašaja.

Uslijedio je veliki come back, Smith sve je obarorio s nogu romantičnom komedijom 'Natjerujući Amy' (1997), pričom o neobičnoj vezi između biseksualne djevojke i pisca stripova. Inače, Smith je veliki obožavatelj stripova. Napisao je i scenarije za strip izdanja 'Jay & Silent Bob' te nekoliko epizoda 'Daredevila', a vlasnik je i prodavaonice stripova u New Jerseyu.

Nakon 'Natjerujući Amy', Smith je snimio kontroverznu vjersku satiru 'Dogma' (1999) o dva pala anđela koji se pokušavaju vratiti u raj, s Benom Affleckom i Mattom Damonom u glavnim ulogama. Slijedi komedija 'Jay i Silent Bob uzvraćaju udarac' (2001) u kojem je dva lika iz prijašnjeg filma izgurao u prvi plan (Boba glumi sam Smith).

2004. Smith je napisao i snimio romantičnu komediju 'Djevojka iz Jerseya', a dvije godine nakon toga napravio je nastavak svog hita prvijenca 'Trgovci 2' (2006).

ZANIMLJIVOSTI

Prodao je zbirku stripova kako bi mogao snimiti svoj prvi film 'Trgovci' (1994), a nakon što je film postao hit otkupio je kolekciju natrag.

Napisao je scenarij za 'Superman Lives' (2000), ali ga je redatelj Tim Burton odbio.

Izbačen je iz 'The New Shool for Social Research' gdje je pohađao kreativno pisanje jer je s prozora bacao vodene balone. Nakon toga je upisao Vancouver Film School iz koje je također izbačen.

Nagrade: Sundance Film Festival (Filmmakers Trophy 'Trgovci' 1994.); Cannes Film Festival (Award of the Youth i Mercedes-Benz Award 'Trgovci' 1994.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...