Navigation Content

Peter Jackson

Peter Jackson

Datum rođenja: 31.10.1961

Mjesto rođenja: Pukerua Bay, Novi Zeland

Visina: 1.69 m

Filmsku karijeru najpoznatiji redatelj s Novog Zelanda, Peter Jackson (1961) započeo je kupovinom 16mm kamere i snimanjem kratkih SF komedija. Jednu od njih 'Roast of the Day' (1983) proširio je u svoj prvi dugometražni film 'Bad Taste' (1987), SF horor komediju u kojoj vanzemaljci dolaze na Zemlju u potrazi za ljudskim mesom koje prodaju u svemirskim restoranima brze hrane.

Komedija i horor isprepliću se i u njegovom drugom filmu 'Meet the Feebles' (1990), također punom nasilja, krvi i raskomadani tijela, a svom izričaju ostaje vjeran i u sljedećem uratku 'Braindead' (1992).

Nakon njega, Jackson se bacio na sljedeći projekt, sa životnom partnericom Fran Walsh napisao je scenarij za film 'Božanstvena stvorenja' (1994) koji se bazira na istinitom događaju, ubojstvu koje je potreslo Novi Zeland. Dvije adolescentice, Juliet Hulme (Kate Winselt) i Pauline Parker (Melanie Lynskey), ubile su Paulininu majku. Film je osvojio nekoliko nagrada, među kojima su i Srebrni lav na filmskom festivalu u Veneciji te nominaciju za Oscara u kategoriji najboljih scenarija.

Nakon velikog uspjeha, Jackson je snimio razočaravajuću horor komediju 'The Frighteners' (1996).

Slijedi projekt koji je Jacksonu promijenio život i učinio ga planetarno popularnim, ekranizacija Tolkeinovih romana 'Gospodar prstenova'. Prvi dio trilogije 'Prstenova družina' (2001) osvojio je čak 13 Oscara, drugi dio 'Dvije kule' (2002) zaradio je još više te je dodao šest nominacija za Oscara, a 'kipić' je dobio za najbolji zvuk i najbolje vizualne efekte. Zadnji nastavak, 'Povratak kralja' (2003) prema mnogima je i najbolji dio trilogije, a bogatoj Jacksonovoj kolekciji dodao je još 11 oskarovskih nominacija.

Svojim zadnjim projektom, Jackson je ostvario dječački san. Snimio je remake filmskog klasika 'King Kong' (2005). Za ljeto 2007. Jackson je najavio da će na veliki ekran prenijeti popularnu kompjutersku igru 'Halo'.

ZANIMLJIVOSTI

Kolekcionar je maketa aviona iz Drugog svjetskog rata.

Tijekom snimanja 'Prstenove družine' 2001. nosio je samo dvije iste majice.

Sa 17 godina napustio je školu i zaposlio se kao novinar.
Nagrade: Oscar (pobjednik u 11 kategorija 'Povratak karalja' 2004.); Zlatni Globus ( redatelj 'Povratak kralja' 2004.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...