Navigation Content

Mike Hodges

Mike Hodges

Datum rođenja: 29.07.1932

Mjesto rođenja: Bristol, Velika Britanija

Britanski redatelj i scenarist Mike Hodges (1932) prvo je filmsko znanje izbrusio na televiziji, a tek je onda prešao na veliki ekran. Rođen u Bristolu, Hodges je kvalificirani računovođa, ali je radio u britanskoj podružnici američke TV kompanije i tako se našao u situaciji da piše scenarije za serije. Nakon pet godina režiranja i pisanja TV serija, prebacio se na dokumentarce kao producent i režiser dokumentarne serije 'World in Action'. Zatim uspješno režira TV trilere 'Suspect' i 'Rumour', što ga je ohrabrilo da napravi korak dalje.

Konačno, 1971. godine snimio je svoj prvi i, po mnogima, dosad najbolji film, krimić 'Uhvatite Cartera', realistični prikaz britanskog podzemlja s Michaelom Caineom u glavnoj ulozi. Suradnju s Caineom, Hodges je nastavio i u drugom filmu, komediji 'Pulp' (1972) koja je loše prošla na box officeu, a ništa bolji nije bio ni SF horor 'The Terminal Man' (1974).

Nakon dva promašaja, uslijedio je još jedan hit 'Flash Gordon' (1980), fantastični spektakl baziran na istoimenom stripu i filmskim serijama iz 30-ih i 40-ih godina. Međutim, Hodges ponovo puca u prazno sa smiješnim filmom 'Morons From Outer Space' (1985).

Uslijedio je mnogo ozbiljniji i uspješniji 'Black Rainbow' (1989), priča o mediju koji vidi ubojstva. S posljednja dva filma Hodges se vratio na trag uspješnog prvijenca 'Cartera'; 1998. trijumfira s film noirom 'Rulet smrti', a 2004. na velike je ekrane došao krimić 'Spavat ću kad umrem', priča o umirovljenom gangsteru koji se vraća na ulicu da istraži sumnjivu bratovu smrt. U oba filma glavnu ulogu je odigrao Cliwe Owen.

ZANIMLJIVOSTI

Hodges je trebao režirati drugi dio trilogije o dolasku Antikrista, 'Damien – Omen II' (1978), ali je nakon tri tjedna snimanja napustio ekipu zbog kreativnih nesuglasica.

'Uhvatite Cartera' je prema magazinu Total Film, koji je angažirao 25 filmskih kritičara, najbolji britanski film svih vremena

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...