Navigation Content

James Mangold

James Mangold

Datum rođenja: 16.12.1963

Mjesto rođenja: New York, SAD

Američki redatelj i scenarist James Mangold rođen je u New Yorku 1963. godine. Roditelji su mu bili slikari, a kad mu je bilo 12 godina, otac mu je kupio kameru Super 8 kojom je snimao svoje prve kratke filmove.

Nakon srednje škole upisao je studij na Institutu za umjetnost u Los Angelesu. Ubrzo nakon što je diplomirao dobio je posao u Disneyu gdje je radio na scenariju za dugometražni animirani film 'Oliver & Company' (1988), obradu klasika Charlesa Dickensa. Iako je film postao hit i zaradio preko 50 milijuna dolara, Mangold je dobio otkaz. Razočaran, nakratko je odustao od filmske industrije i pokušao se okušati kao pisac, ali bez većeg uspjeha. Tada je na nagovor prijatelja upisao filmsku školu na koledžu Columbia koju je vodio oskarovac Miloš Forman.

U to vrijeme piše scenarij za svoj prvi dugometražni film, komediju o životu običnih ljudi 'Heavy' (1995). Film je dobro prošao kod kritičara, a osvojio je i specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Sundanceu. Ohrabren uspjehom, Mangold je 1997. snimio svoj drugi film 'Cop Land' sa Sylvesterom Stalloneom, kojem je, po mnogima, to ponajbolja uloga u životu.

Slijedio je film 'Girl Interrupted' (1999), priča o štićenicama popravnog doma koja je Angelini Jolie 2000. donijela Oscara za najbolju sporednu žensku glumicu, a potom romantična komedija 'Kate & Leopold' (2001) s Meg Ryan i Hughom Jackmanom u glavnim ulogama, za koju je Mangold bio nominiran za Zlatni globus.

Njegov sljedeći projekt, triler 'Identity' (2003), podijelio je kritičare, ali je vrlo dobro prošao u kinima. Nakon njega Mangold je snimio film o životu legendarnog country pjevača Johnnyja Casha (Joaquin Phoenix) - 'Hod po rubu' (2005) - za koji je sam napisao scenarij, a na njemu je surađivao i sa samim Cashom sve do njegove smrti 2003. godine.

ZANIMLJIVOSTI

U vrijeme studija snimio je kratki film 'Barn', priču o ambaru koji je živ i koji proguta dječaka.
Nagrade: Nagrada žirija Sundance Film Festivala ('Heavy' 1995.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...