Navigation Content

Brian de Palma

Brian De Palma

Datum rođenja: 11.09.1940

Mjesto rođenja: Newark, Ney Jersey, SAD

Visina: 1,80 m

Američki redatelj Brian de Palma rođen je 1940. u Newarku, New Jersey, u italoameričkoj obitelji. Prva De Palmina ljubav bila je fizika, ali on, zaveden velikim filmovima, ostavlja studij fizike i prelazi na film.

Njegovi prvi studentski kratki filmovi bave se mladenačkim temama, a dugometražni su bizarne art komedije i angažirane satire. Njegov kratki film 'Wotan's Wake' (1962) osvojio je i nekoliko nagrada. U jednom od njegovih prvih dugometražnih filmova 'The Wedding Party'(1966) svoj debi imao je Robert de Niro. Slijede 'Greetings' (1968) i 'Hi, Mom'(1970), filmovi snimani na ulicama New Yorka za vrijeme burne vijetnamske ere.

De Palma je iz anonimnosti izašao filmom 'Carrie' (1976), adaptacijom romana Stephena Kinga o djevojci s telekinetičkim moćima u kojem su glumili mladi Sissy Spacek i John Travlota. Nakon tog filma koji je, osim pozitivnih kritika, dobro prošao i na kinoblagajnama, slijedi slabiji 'The Fury' (1970).

Novi veliki komercijalni uspjeh De Palma je ostvario kontraverznim hororom 'Dressed to Kill' (1980), filmom punim nasilja i krvi. Sljedeće godine radi triler 'Pucanj nije brisan' (1981) s John Travoltom. Slijedi jedan od klasik 80-ih 'Lice s ožiljkom' (1983) remake gangsterskog hita Howarda Hawksa. Kontroverzni 'Body Double' (1984) donio je De Palmi optužbu za pornografiju, promovirao je i Melanie Griffith, ali i ostvario slabu zaradu na blagajnama.

Financijski mnogo uspješniji bio je film 'Neslomljivi' (1987), priča o sukobu između gangstera Ala Caponea (Robert De Niro) i policajca Eliota Nessa (Kevin Costner). O američkim ratnim zločinima u Vijetnamu De Palma je progovorio 1984. filmom 'Žrtve rata' koji je Seana Penna gurnuo među holivudske zvijezde.

Početak 90-ih De Palma neće pamtiti po dobrom, snima komediju 'Vatromet taštine' (1990) s brojnim zvijezdama i velikim budžetom, ali film je dočekan na nož od strane kritičara, a loše prolazi i u kinima. Vraća se s još jednim gangsterskim klasikom 'Carlitov način' (1993).

U drugoj polovici 90-ih snima jedan od svojih najvećih komercijalnih hitova, akcijski film 'Nemoguća misija' (1996). Ali ubrzo se vratio omiljenom žanru, trileru, 'Zmijske oči'(1998) film je koji će rijetkima ostati u pamćenju.

U novije vrijeme De Palma je snimio osrednje 'Misija na Mars' (2000) i 'Femme Fatale' (2002), a njegov zadnji projekt je film noir 'Crna Dalija' (2005) koji je dobio uglavnom negativne recenzije.

ZANIMLJIVOSTI

Osvojio je nagradu na gimnazijskom natjecanju iz fizike, i to za projekt 'Primjena kibernetike u rješavanju diferencijalnih jednadžbi' 1957. godine

Kao dječak uhodio je i snimao oca kojeg je majka optužila za nevjeru. Roditelji su se razveli.

Pomogao je svom studentskom kolegi Georgeu Lucasu na filmu 'Star Wars'. Zajedno su izabrali glumce, a De Palma je čak napisao tekst s početka filma.

Obožavatelj je Brucea Springsteena.
Nagrade: Srebrni medvjed ('Greetings' 1969.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...