Navigation Content

Robert Rodriguez

Robert Rodriguez

Datum rođenja: 20.07.1968

Mjesto rođenja: San Antonio, Texas, SAD

Visina: 1,88

Američki redatelj Robert Rodriguez karijeru je započeo još u dječačkoj dobi, kada je starom kamerom Super 8 snimao filmove u kojima su glumci bili njegovo desetoro braće i sestara. Rodriguez je rođen u ljeto 1968. u teksaškom gradu San Antoniju. Dok je studirao režiju u Austinu, u lokalnom listu The Daily Texan u nastavcima je objavljivao strip Los Hooligans.

Prvi film 'El Mariachi' (1992) snimio je za samo sedam tisuća dolara, a osim što je bio redatelj, odradio je i posao producenta, scenarista, režisera, kamermana i skladatelja glazbe. Nakon što su ga pogledali ljudi iz kompanije Columbia Pictures, otkupili su ga i Rodriguez je postao jedan od najtraženijih mladih redatelja.

Slijedio je nastavak El Mariachija - 'Desperados' (1995) - s Antonijem Banderasom u glavnoj ulozi. Tada je počelo i veliko prijateljstvo između Rodrigueza i Quentina Tarantina koji je glumio u filmu, godinu dana nakon toga zajedno su snimili omnibus 'Četiri sobe', a suradnja je nastavljena i u filmu 'Od sumraka do zore' (1996).

U 21. stoljeće Rodriguez je ušao trilogijom za djecu: 'Spy Kids' (2001), 'Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams' (2002) i 'Spy Kids 3: Game Over' (2003). Nakon toga završio je trilogiju koju je započeo filmom 'El Mariachi', snimivši 'Bilo jednom u Meksiku' (2003) s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi.

Prošle godine vratio se svojoj drugoj velikoj ljubavi – stripu. Režirao je vrlo mračan i nasilan film 'Sin City' (2005) prema stripu Franka Millera. Zbog toga što je inzistirao da ga on i Miller zajedno režiraju izbačen je iz Unije redatelja (DGA) koja ne dopušta da se profesionalci udružuju s neprofesionalcima. Film je postigao velik uspjeh, a u američkim kinima zaradio je 75 milijuna dolara.

ZANIMLJIVOST

Novac za svoj prvi film 'El Mariachi' (1992) našao je tako što je otišao u medicinsko-istraživački centar u Austinu gdje je za sedam tisuća dolara pristao da na njemu isprobaju novi lijek za smanjivanje kolesterola.

Režirao je nekoliko scena u filmu 'Pakleni šund' (1994).

Otac je petero djece, četiri dječaka i jedne djevojčice.
Nagrade: Cannes, Technical Grand Prize ('Sin City' 2005.); Sundace (nagrada publike 'El Mariachi' 1993.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...