Navigation Content

Lars von Trier

Lars von Trier

Datum rođenja: 30.04.1956

Mjesto rođenja: Kopenhagen, Danska

Visina: 1,70 m

Lars Trier je rođen 30.04.1956 u Copenhagenu u Danskoj. Odrastao je uz majku i oca Židova, za kojeg mu majka na samrtnoj postelji priznaje da čovjek kojeg je smatrao ocem to zapravo nije.Nakon toga  Lars je prešao na katoličanstvo, pokušavši izbrisati vezu s očuhom, i nastojeći snimiti filmove u kojima bi naglašavao poštenje. U obitelji gdje su osjećaji, religija i užitak bili zabranjeni, Lars je našao ispušni ventil u snimanju filmova. Sa 11 godina dobio je Super-8 kameru i počeo snimati filmove. Diplomirao je na Danskoj akademiji 'The Danish Film School' 1983. kratkim filmom 'Images of a Relief' 1983., kojim je osvojio nagradu za najbolji kratki film na münchenskom festivalu. Plemićki dodatak 'von' u prezimenu dodao je na akademiji.

Larsov prvi dugometražni film 'Element of Crime' (Forbrydelsens Element),  1984. osvojio je Technical Grand Prize na festivalu u Cannesu, a 'Europe' (1991) je dobio Veliku nagradu žirija (Jury Prize), Veliku nagradu za tehnička dostignuća i nagradu za umjetničko postignuće. Producent ciklusa Europe, Peter Aalbćk Jensen, i Lars von Trier osnovali su 1991. vlastitu kompaniju Zentropa Entertainments koja je narasla i postala vodeća snaga skandinavske filmske produkcije. Slijedi trilogija Golden Heart: 'Breaking the Waves' (1996.), 'The Idiots' (1998.) i 'Dancer in the Dark' (2000.) povezana je jednim zajedničkim motivom: ženama kojima preživljavanje ne polazi za rukom, a svoje živote poklanjaju drugima. Žena je žrtva, ali ima izbor i to je čini snažnom. Film 'Breaking The Waves' (1996.), osvojio je nagradu žirija u Cannesu i jedan je od najemotivnijih njegovih filmova. Zapažen je i 'The Idiots' (1998.), pogotovo kada je von Trier odbio izrezati scenu hardcore orgija. U 'Dancer in the Dark' (2000.) napravio je melodramu o ženi, emigrantici, koja žrtvuje sve da bi spasila sina od dobivanja očne bolesti, od koje i ona boluje i koja završava sljepilom. Jedan je od prvih filmova koji je u potpunosti napravljen digitalnom opremom. Islandska pjevačica Bjork glumila je glavnu ulogu i skladala je glazbu za film. Rad s von Trierom pjevačici je donio nagradu za najbolju glumicu na Cannes Film Festivalu.

Ako ne po filmovima, Lars će biti zapamćen po svojoj TV sapunici 'The Kingdom – Riget' (1994.), koja je bila toliko popularna u Danskoj da je internacionalno distribuirana. Bio je producent dvaju djela na TV: Medea 1998. i The Kingdom I. 2003. Lars je završio s dugometražnim filmom 'Dogville' u kojem glumi holivudska glumica Nicole Kidman. Kako se boji letenja, Lars nikad nije bio na premijerama svojih filmova u SAD-u i novinari primjećuju kako su sve radnje njegovih filmova smještene u SAD i osuđuju ga zbog toga. 2005. Radi na filmu 'Manderlay', na čiju je cannesku premijeru putovao u auto prikolici iz Danske. Dvije godine kasnije snima film 'Washington', a 2009. 'Antikrist' (Antichrist), horor dramu o Muškarcu i Ženi koji se nakon smrti djeteta odlaze oporaviti u kolibu zvanu Raj, a tamo proživljavaju svoj osobni - pakao! Zbog eksplicitnih scena seksa i okrutnog sakaćenja film je izazvao velike kontroverze u široj javnosti, no najveća kontroverza vlada među kritičarima. Unatoč tome, film i glumci su osvojili pregršt nagrada, kao Bodil Awards za najbolji film i dr.

2011. godine napisao je i režirao 'Melankoliju' (Melancholia), psihološki film katastrofe u kojem Kirsten Dunst tumači glavnu ulogu, te je osvojila je nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu.  Slijedi 'Nimfomanka dio 1.' (Nymphomaniac: Volume 1), 2013 i 'Nimfomanka dio 2.' (Nymphomaniac: Volume II), 2014., film u nastavcima o seksualnim ispovijestima mlade nimfomanke. Kako obična vrećica čokoladnih bombona može postati simbolom seksualne pobjede? To je nagrada koju će osvojiti ona djevojka koja zavede više muškaraca na sve samo ne nevinom putovanju vlakom.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...