Navigation Content

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino

Datum rođenja: 27.03.1963

Mjesto rođenja: Knoxville, Tennessee, SAD

Visina: 1,89 m

Quentin Tarantino rođen je u američkom gradu Knoxville 1963., a kad je maleni Quentin došao na svijet, njegova majka je imala samo 16, a otac 21 godinu.

Sa 22 godine napustio je školu i zaposlio se u video arhivi, gdje je radio sljedećih pet godina. Redoviti posjetitelji arhiva bili su i manji igrači iz filmske industrije, a jedan od njih, producent John Langley, oduševio se mladim Tarantinom koji je pokazivao veliko filmsko znanje. Preko njega Tarantino i prijatelj mu Roger Avary (budući partner u filmskim projektima) pronašli su novi posao u maloj produkcijskoj kući.

Prve novce u filmskoj industriji Tarantino je zaradio 1990. prodajom scenarija za film 'True Romance' (1993) koje je odlučio uložiti u film 'Reservoir Dogs' (1992). Povezao se s Harveyjem Keitelom koji se oduševio scenarijem. Keitel je pomogao Tarantinu da skupi novce za snimanje i sam se ponudi da glumi u filmu. Film je premijerno prikazan 1992. na Sundace film festivalu i ubrzo postaje kultni hit.

Dvije godine nakon toga Tarantino potvrđuje svoj talent filmom 'Pulp Fiction' u kojem je okupio glumačku kremu: Brucea Willisa, Johna Travoltu, Samuela L. Jacksona, Umu Thurman i Christophera Walkena. Film je zaradio preko 100 milijuna dolara te je osvojio, među brojnim nagradama, Zlatnu palmu u Cannesu i Oscara za najbolji originalni scenarij.

Sljedećih godina Tarantino je sudjelovao u brojnim projektima kao glumac, producent i scenarist. Godine 1997. prihvatio se adaptacije novele Elmore Leonard's 'Rum Punch' u film 'Jackie Brown' (1997).

Za svoj četvrti dugometražni film 'Kill Bill' (2003) inspiraciju je pronašao u špageti vesternima i hongkonškim filmovima iz 70-ih. Film je podijelio na dva dijela, a drugi dio je u kina došao 2004. godine.

Kao specijalni gost redatelj sudjelovao je u filmu 'Sin City' (2005), svog velikog prijatelja Roberta Rodrigueza koji je adaptirao poznati strip Franka Millera. U 2006. pojavio se kao producent horora 'Hostel' (2006).

ZANIMLJIVOSTI

Tarantinov otac Tony Tarantino (glumac i glazbenik) je talijanskog porijekla, a majka Connie McHugh je irsko-indijanske krvi.

Tarantino ima IQ 160, no to ga nije spriječilo da bude izbačen iz srednje škole.

Izjavio je da mu je velika želja režirati jedan film o Jamesu Bondu.
Nagrade: Oskar (scenarij 'Pulp Fiction' 1995.); Zlatna palma ('Pulp Fiction' 1994.); Zlatni globus (scenarij 'Pulp Fiction' 1995.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...