Navigation Content

Anthony Minghella

Anthony Minghella

Datum rođenja: 06.01.1954

Mjesto rođenja: Ryde, Isle of Wight, Engleska

Oskarovac Anthony Minghella rodio se 1954. u gradiću Ryde, na engleskom otoku Isle of Wight u talijanskoj obitelji koja je bila poznata po proizvodnji sladoleda. Nakon završenog studija engleske književnosti postao je uspješan dramski pisac. Njegova drama 'Made in Bangkok' proglašena je 1986. najboljom od strane London Theatre Criticsa.

Početkom 90-ih ušao je u filmske vode, debitirao je romantičnom fantazijom 'Truly, Madly, Deeply' (1991), kao pisac i redatelj. Film je bio toplo dočekan od strane kritičara i osvojio je brojne međunarodne nagrade.

Minghella je uskoro režirao i svoj prvi holivudski film 'Mr. Wonderful' (1993), koji je loše prošao u kinima usprkos solidnim kritikama i zvučnim glumačkim imenima predvođenima Mattom Dillonom.

Njegov drugi holivudski uradak donio mu je slavu i čak devet Oscara, uključujući kategorije za najbolji film i najboljeg redatelja. Radi se o adaptaciji poznate novele Michaela Ondaatjea, 'Engleski pacijent' (1996).

I njegova dva sljedeća filma su prerade književnih djela, 'Talentirani gospodin Ripley' (1999) te ratna romantična drama 'Studengora' (2004).

Nedavno je Minghelli imenovan direktorom Britanskog filmskog instituta.

ZANIMLJIVOSTI

Žestoki je navijač nogometnog kluba Portsmouth.

Oženjen je koreografkinjom Carolyn Choa iz Hong Konga. Njegov brat Dominic također je uspješan pisac, a sin Max je glumac. Nagrade: Oscar (devet 'Engleski pacijent' 1997.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...