Navigation Content

Robert Altman

Robert Altman

Datum rođenja: 20.02.1925

Mjesto rođenja: Kansas City, Missouri, SAD

Datum smrti: 20.11.2006

Mjesto smrti: Los Angeles, California, SAD

Visina: 1,83 m

Američki redatelj, scenarist i producent Robert Altman rođen je u Kansas Cityju, Missouri, 1925. godine. Sudjelovao je u II. svjetskom ratu kao kopilot u bombarderu B-24. Nakon rata studirao je tehniku na Sveučilištu Missouri, potom je radio kao novinar te objavljivao priče.

Uskoro ga je privukla filmska industrija, stoga je preselio u Hollywood. Pokušavao se probiti kao glumac (pojavio se u filmu 'The Secret Life of Walter Mitty', 1947), pa kao skladatelj (napisao je muziku za broadwayski komad 'The Rumors are Flying') i na kraju kao scenarist ( s G. W. Georgeom napisao je sinopsis za film 'Bodyguard', 1948). Nije postigao neki uspjeh, pa se Altman vratio u svoj rodni grad.

Na preporuku svog starog prijatelja 1950. zapošljava se u filmskoj produkcijskoj tvrtci u Kansas Cityu, Calvin Co. Sljedećih pet godina uglavnom režira reklame i namjenske dokumentarne filmove koji obrađuju šarolike teme, od američkog nogometa do automobilskih nesreća. Altman je snimio ukupno šezdesetak dokumentaraca.

Kao redatelj igranog filma debitira 1955. filmom 'The Deliquents', kojim ne pobuđuje veću pozornost kritike, kao ni sljedećim filmom - kompilacijskom 'The James Dean Story' iz 1957. koji je režirao zajedno s G.W. Georgeom. No Alfred Hitchcock ga angažira u svojoj TV seriji 'Alfred Hitchcock vam predstavlja'. Od 1957. do 1967. režira pojedine epizode u serijama 'Bonanza', 'Lude dvadesete' i 'Autobusna stanica'. Filmu se vraća 1968. i režira dva naslova osrednje vrijednosti: 'Countdown' (1968) i 'That cold day in the park' (1969).

Prekretnicu u njegovoj karijeri označio je film 'M.A.S.H' (1970), ratna satira koja mu donosi Zlatnu palmu u Cannesu – a kritika ga proglašava najeminentnijim predstavnikom modernog američkog filma. U sljedećih pet godina režira: 'Images' (1972), 'California Split' (1974.), vestern 'McCabe and Mrs. Miller' (1971), detektivski film 'The Long Goodbye' (1973) te gangsterski film 'Thives like us' (1974). Unosi značajke svog svjetonazora i stila: sklonost prema razaranju američkih mitova, usporavanje akcije naglašavanjem atmosfere i psihološke razrade likova, forsiranje slučajnosti, čime se razbija kauzalnost naracije. Vrhunac Altmanove redateljske karijere predstavlja film 'Nashville' (1975).

U 80-ima slijedi stanoviti pad, no Altman se vraća devedesetih s nekoliko jakih filmova: 'Igrač' (1992) za koji dobiva nagradu za režiju u Cannesu, 'Kratki rezovi' (1993) osvajaju Zlatnog lava u Veneciji, a njegov zadnji značajni film 'Gosford Park' (2001) donosi mu Zlatni globus za režiju. Njegov posljednji film, koji još nije igrao u našim kinima, jest 'A Prairie Home Companion' (2006).

ZANIMLJIVOSTI

Dizajnirao je ručni sat 'Time to Reflect' za švicarsku kompaniju Swatch 1995. povodom stogodišnjice filmske industrije.

Njegov sin Mike Altman napisao je pjesmu koja je iskorištena kao tema u filmu 'M.A.S.H.' kad je imao samo 14 godina.

Altman nije volio TV seriju 'M.A.S.H' jer, prema njemu, nije bila dovoljno antiratna kao film.

Jedno vrijeme Altman je radio u kompaniji koja se bavila tetovažama za pse.


Pročitajte još i ovo:
Nagrade: Zlatna palma ('M.A.S.H' 1970.); Nagrada za režiju, Cannes ('Igrač' 1992.); Zlatni lav ('Kratki rezovi' 1993.); Zlatni globus (režija 'Gosford Park' 2002.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...