Navigation Content

Bernardo Bertolucci

Bernardo Bertolucci

Datum rođenja: 16.03.1940

Mjesto rođenja: Emilia-Romagna, Italija

Visina: 1,79

Odrastao u obitelji intelektualaca, talijanski redatelj Bernardo Bertolucci od najmlađih se dana bavio umjetnošću. Kao tinejdžer snima prve 16-milimetarske filmove, a u 20 godini života prima najvišu talijansku literarnu nagradu za svoju prvu knjigu 'In Search of Mistery'.

Na studije odlazi u Rim, postaje poznat kao pjesnik, a istovremeno radi kao pomoćnik velikom talijanskom redatelju Pieru Paolu Pasoliniju. U prvoj polovici 60-ih snima dva filma 'La Commare Secca' i 'Prima della Revoluzione' koji prolaze nezapaženi.

Na međunarodnoj filmskoj sceni postaje poznatiji 1970. s filmom 'II Conformista' koji govori o fašističkoj Italiji pod Mussolinijem. Film je prikazan na Berlinskom festivalu gdje dobiva kritičarske pohvale.

Sljedeći rad donosi Bertolucciju nominacije za Oskara. Radi se o kontroverznom filmu 'Posljednji tango u Parizu' (1972) s Marlonom Brandom koji glumi Amerikanca u sadomazohističkoj vezi s mladom Parižankom.

Nakon toga slijede dvije epske priče, 1976. snima 'Novecente' dug 311 minuta s Robertom De Nirom i Gerardom Dépardieuom, a jedanaest godina nakon toga režira priču o svrgavanju posljednjeg kineskog cara 'Posljednji car' koji mu donosi devet Oskara, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja.

U devedesetima snima osrednje filmove 'The Shaltering Sky' i 'Malog Budu' te još jedan hit 'Stealing Beauty' (1996) koji je proslavi glumicu Liv Tyler.

ZANIMLJIVOSTI

Bertolucci se dva puta ženio, prva supruga bila mu je Adriana Asti, a druga Clare People.

Nalazi se na 44. mjestu liste najboljih redatelja u filmskoj povijesti prema Entertainment Weeklyu.

Otac mu je pjesnik i filmski kritičar Attilia Bertolucci. Nagrade: Oskar (devet 'kipića' 'Posljednji car' 1988.); Zlatni globus (redatelj, scenarij 'Posljednji car' 1988.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...