Navigation Content

Wes Craven

Wes Craven

Datum rođenja: 02.08.1939

Mjesto rođenja: Clevelan, Ohio, SAD

Visina: 1,88 m

Kralj horora Wes Craven rođen je u Clevelandu 1939. u strogoj baptističkoj obitelji. Nakon ne baš sretnog djetinjstva, napušta rodni grad i upisuje Wheaton College u Illinoisu gdje studira englesku književnost. Zbog bolesti prekida školovanje, ali se u koledž vraća nakon godinu dana, sada studirajući psihologiju. Uspješno je diplomirao 1963. te se zapošljava kao profesor na koledžu Hopkins University. Tih godina oženio se s Bonnie Broecker, majkom njegove dvoje djece Jonathana i Jessice. Nakon nekoliko godina se razvodi, a djeca ostaju s Bonnie.

Napušta koledž, nakratko radi kao vozač taksija te ulazi u filmske vode kao montažer i asistent producenta za nekoliko manjih filmskih kompanija. Pozornost na sebe Craven skreće 1972. šokantnim filmom 'Last House on the Left' za koji potpisuje scenarij i režiju. Iako je film pokupio loše kritike, Craven je stekao vjerne fanove. Slijedi jednako šokantni horor 'The Hills Have Eyes' 1977. za koji dobiva nagradu kritike na Sitges Film Festivalu.

Sedam godina nakon toga Craven na filmsko platno dovodi lik bez kojeg je danas nezamisliva horor produkcija – Freddya Kruegera u filmu 'A Nightmare On Elm Street'. Kao predložak za lik Freddya Craven je uzeo nasilnika koji ga je maltretirao u srednjoj školi.

Sljedećih šest nastavaka prolazi bez Cravena koji se vraća u sedmom 'Wes Craven's New Nightmare' (1994). Dvije godine kasnije, postiže još jedan uspjeh serijalom 'Scream' (1996, 1997 i 2000).

ZANIMLJIVOST

U slobodno vrijeme odlazi u prirodu i promatra ptice.

Režirao je dokumentarac o bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu.

Trebao je režirati 'Superman 4: The Quest For Peace' 1987, ali je zamijenjen zbog nesuglasica s glumcem Christopherom Reevem.
Nagrade: Avoriaz Fantastic Film Festival (nagrada kritičara 'A Nightmare on Elm Street' 1984.); Brussels International Festival of Fantasy Film (nagrada publike 'The People Under the Stairs' 1991.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...