Navigation Content

Jane Campion

Jane Campion

Datum rođenja: 30.04.1954

Mjesto rođenja: Wellington, Novi Zeland

Najpoznatije ime novozelandskog filma, naravno iza Petera Jacksona, je redateljica i scenaristica Jane Campion. Rođena je u Wellingtonu 1954. godine. Već njezin prvi kratki film 'Peel' (1982) osvojio je Zlatnu palmu nagovijestivši uspješnu filmsku karijeru.

Prvim cjelovečernjim filmom 'Sweetie' (1989) pobrala je brojne festivalske nagrade. Isto ponavlja s dramom 'An Angel At My Table' (1990) baziranoj na autobiografiji slavne novozelandske spisateljice Janet Frame koja osvaja sedam nagrada, uključujući Srebrnog lava na filmskom festivalu u Veneciji 1990. godine.

Slavnom ju je učinila pitoreskno-bizarna drama 'Piano' (1993), koja joj je donijela Oskara za najbolji scenarij i nominaciju za najboljeg redatelja, kao i 'Portret jedne djevojke' (1996) s Nicole Kidman u glavnoj ulozi.

Njezin je zadnji angažman producentskog karaktera u filmu 'The Megumi Yokota Story', dokumentarcu o otetoj japanskoj djevojčici.

ZANIMLJIVOSTI

Prva žena koja je osvojila Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu za film 'Piano' (1993).

Druga žena u filmskoj povijesti koja je nominirana za Oskara u kategoriji za najboljeg redatelja za film 'Piano' (1993). Prva je bila Lina Wertmüller za film 'Pasqualino Settebellezze' (1975).
Nagrade: Oskar (scenarij 'Piano' 1994.); Zlatna plama (film 'Piano' 1993.)

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...