Navigation Content

Christopher Nolan

Christopher Nolan

Datum rođenja: 30.07.1970

Mjesto rođenja: London, England, UK

Visina: 1,80 m

Christopher Nolan rođen je 30. srpnja 1970. u Londonu u Engleskoj. Filmom se počeo baviti već u dobi od sedam godina koristeći očevu kameru, a snimao je svoje najdraže igračke, četu malih vojnika. Dok je studirao englesku književnost na sveučilištu u Londonu, snima nekoliko filmova za studentsko filmsko društvo kao 'Tarantella', 1989., koji je naknadno prikazan i na engleskoj televiziji. Prvo zapaženije ostvarenje bio je crno-bijeli noir film pod naslovom 'Praćenje' (Following), 1998., koji govori o piscu koji inspiriran stvaralačkom krizom uhodi neznance u nadi da će mu njihove životne priče potaknuti maštu. Film je pušten na brojnim međunarodnim filmskim festivalima i Nolan tako izgrađuje svoj prepoznatljiv stil, te uspijeva skupiti financije za svoj slijedeći film 'Memento', 2000., za koji je napisao sam i scenarij koji se temelji na kratkoj priči njegova brata Jonathana. U filmu glumi glavnu ulogu Guy Pearce i film donosi Nolanu brojna priznanja, uključujući i nominacije Oscara i Zlatni globus za najbolji scenarij. Film prati život Leonarda Shelbyja, bivšeg savjetnika za osiguranje koji pati od anterogradne amnezije koja mu onemogućava da stvori bilo kakva sjećanja. U njegovoj potrazi za čovjekom koji mu je silovao ženu pomažu mu samo tetovaže na tijelu koje mu služe kao podsjetnici na prijašnje događaje i nekoliko ljudi iz najbliže okoline. Slijedi hvaljeni psihološki triler 'Nesanica' (Insomnia), 2002., u kojem glume Al Pacino, Robin Williams i Hilary Swank. Film zaradio je dobre kritike i pristojanu zaradu na kino blagajnama.

Prekretnica u Nolanovoj karijeri se događa kada je dobio priliku oživiti Batman franšizu u 2005. godini. Potpisuje ugovor s Warnerom Brosom, i snima 'Batman: Početak' (Batman Begins), 2005., koji prikazuje kako je Bruce Wayne postao gothamski zaštitnik broj jedan. Film je bio uspješan i kod kritike i kod publike, a njegov slijedeći projekt, triler 'Prestiž' (The Prestige), 2006. s Christianom Baleom i Hughom Jackmanom u glavnim ulogama kao magičari čije opsesivno rivalstvo dovodi do tragedije i ubojstva, zacementirao je Nolanov staus iznimnog talenta.

Ponovno mu je povjeren velik projekt 'Vitez tame' (The Dark Knight), 2008., drugi dio sage o Batmanu. Tu ponovno surađuje s Christianom Baleom i pokojnim Heathom Ledgerom u ulozi Jokera. Film je zaradio više od milijardu dolara na svjetskom box-officeu. Nolan je nominiran za nagradu  Directors Guild of America (DGA), Writers Guild of America (WGA) i Producers Guild of America (PGA) nagrada, a film je dobio osam nominacija Oscara. U 2010. godini Nolan osvoja publiku sa SF – trilerom 'Početak' (Inception), 2010., koji je režirao i producirao i napisao scenarij. Film je postao svjetski hit, zaradivši više od 800 milijuna dolara i postaje jedan od najvažnijih filmova godine. Među brojnim priznanjima, 'Početak' je dobio četiri Oscara i osam nominacija, uključujući za najbolji film i najbolji scenarij. Nolan je prepoznat od strane svojih kolega s DGA i PGA gdje dobiva brojne nominacije te osvaja nagradu Writers Guild of America (WGA) za svoj rad na filmu.

Slijedi zadnji film Nolanove trilogije, najviše pogledan i s najvećom zaradom u 2012. godini 'Vitez tame: Povratak' (The Dark Knight Rises), 2012. Film osvaja gledatelje diljem svijeta, ali i filmske kritičare, koji ga zovu remek djelom. Nolan je izjavio kako mu nije bilo lako, te je osjećao veliku odgovornost ispuniti očekivanja iz prva dva filma, ali i gledateljima dati nešto što još nisu vidjeli. Zbog svog uspjeha Nolana je Warner Bros angažirao da producira povratak 'Supermena' u filmu 'Čovjek od čelika' (Man of Steel), 2013.

Nolan je jedan od najzanimljivijih suvremenih filmaša, koji iza sebe ima impresivnu filmografiju na kojoj mu može pozavidjeti većina kolega – jer tako ujednačen niz sjajnih filmova potpisuju tek rijetki filmaši. Trenutno živi u Los Angelesu sa suprugom, producenticom Emmom Thomas s kojom ima svoju producentsku tvrtku Syncopy i o njihovom privatnom životu vrlo se malo zna.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...