Navigation Content

Jim Jarmusch

Jim Jarmusch

Datum rođenja: 22.01.1953

Mjesto rođenja: Akron, Ohio, USA

Visina: 1,88 m

James R. Jarmusch rođen je 22. siječnja 1953., Cuyahoga Fallsu, Ohio. Odrastao je u malom industrijskom gradu Akronu, otac mu je bio biznismen vezan uz Goodyear Tire kompaniju, umjetničke je korijene i ambicije naslijedio od majke koja je prije braka radila kao novinarka u Akron-Beacon Journalu. Od ranih je dana Jim želio postati pjesnik ili barem pisac, tako da je najprije 1970. upisao Školu novinarstva na Northwestern sveučilištu, da bi kasnije prešao na Columbia University gdje je diplomirao engleski i američku književnost. Kao apsolvent odlazi u Pariz, s namjerom da ostane kratko, ali to se produžilo na deset mjeseci. Radio je kao vozač kamiona i dostavljač u galeriji, te je preko arhiva Cinematheque Francaise upoznao svjetsku filmsku baštinu o kojoj je do sad samo čitao – oduševili su ga Japanci Imamura, Ozu, Mizoguchi, ali i europski redatelji poput Bressona i  Dreyera.

Po povratku u New York, Jarmusch se upisuje na New York University i studira filmsku umjetnost, gdje mu je profesor bio bivši holivudski režiser Laszlo Benedek. Tu upoznaje Spikea Leea, Toma DiCilla i Saru Driver koji su mu postali dugogodišnji prijatelji i suradnici. Tijekom studiranja snimio je neke kratke filmove, kao što je Cinesthesia koji je bio prikazan u sklopu programa njujorškog Muzeja modernih umjetnosti. Ubrzo se probio do mjesta asistenta redatelja Nicholasa Raya, a surađivao je i s Wimom Wendersom na njegovom dokumentarcu 'Lightning Over Water'. U tom se razdoblju upoznaje i s post-punk scenom i osim što je bio dio inventara legendarnog Mudd Cluba, baš kao svaki drugi stanovnik New Yorka ima svoj bend - počinje pjevati i svirati u grupi Del-Byzanteens.

Na snimanje prvog filma potaknuo ga je Nicholas Ray, a priča kaže da je svoj osam minutni prvijenac 'Neprekidni praznici' (Permanent Vacation), 1980. snimio od stipendije koja je morala pokriti njegovu školarinu. Sveučilište baš i nije prigrlilo film, no on je, unatoč činjenici da nije imao neki veći utjecaj, imao niz sljedbenika u underground filmskim krugovima. Morao je prekinuti studirati jer je potrošio novac za daljnje školovanje. Nakon mnogo godina NYU mu je dodijelio počasnu diplomu pošto se njegovo ime spominjalo na promotivnim materijalima škole i predstavljali su ga kao jednog od njihovih slavnih studenata. Njegov prvijenac 'Neprekidni praznici' dobio je prva priznanja u Evropi proglasivši ga najboljim filmom na Filmskom festivalu u Mannheim, te njemačka televizijska stanica WDR otkupljuje prava prikazivanja. Trebalo je ukupno četiri godine da Jarmusch snimi novi film. 'Čudnije od raja' (Stranger Than Paradise), 1983., je zamišljen kao desetminutni kratki film koji će kasnije poslužiti kao predložak za dugometražni 'Stranger Than Paradise', 1984. Filmska kompanija Grey City Films je pokrila troškove filma ali zauzvrat je zadržala negativ i prava na film. Jarmusch provodi godinu dana pokušavajući prikupiti novac za daljnje snimanje prikazivajući ga u njujorškim klubovima i filmskim festivalima. 1984. je isti naslov prikazan u Cannesu, a novopečenom je redatelju pripala Camera d'Or (Zlatnu je palmu odnio drug Wenders). Slijedi 'Pod udarom zakona' (Down By Law), 1986. gdje ponovno glumi njegov frend glazbenik John Lurie potpomognut pjevačem Tomom Waitsom i genijalnim Robertom Benigniem.

Svoj je pogled na Ameriku pokazao kroz 'Tajanstveni vlak' (Mistery Train), 1989., tri neuobičajene priče režirane minimalističkim stilom, snimljene besprijekornom kamerom RobbyJa Mullera, zapravo su slike američkog društva, suptilna kritika socijalne scene kojom dominiraju otuđenost i ispraznost. Jarmuscheva mješavina humora i patosa podvučena je i opet izvrsnom glazbom Johna te glasom Toma Waitsa. Utjecaj kratke forme posebno je vidljiv i u njegovom filmu 'Noć na zemlji' (Night On Earth), 1991. koji objedinjuje priče ljudi koji se voze u taksiju u pet gradova svijeta, dok mu se 'Mrtavom čovjeku' (Dead Man), 1995. jedini može svrstati u neku kategoriju – iako je poput ostalih film ceste, ipak ga možemo staviti u western žanr. 'Put samuraja' (Ghost Dog: The Way of the Samurai), 1999. slijedeći je u nizu Jarmuschevih osebujnih filmova. Ujedno se smatra i najkomercijalnijim naslovom. Jarmusch je poznat po činjenici da izbjegava velike studije, uvijek sam piše scenarij za svoje filmove, a ponekad i sam glumi u filmovima drugih redatelja. 2003. radi film 'Kava i cigarete' (Coffee and Cigarettes), koji je nastao od tri kratkometražna filma s kraja osamdesetih, a naknadno povezanih dodatnim kratkim skečevima. Poveznica likova i radnje je pijenje kave i pušenje cigareta, teme i razgovori poput korištenja kofeina, komentiranja nekih likova iz filmova i crtića te pitanja tipa je li Elvis imao blizanca, progovaraju o svojoj nesigurnoj, rezigniranoj egzistenciji, dovodeći u pitanje smisao druženja s ljudima i to uz sjajnu ekipu kao što su Roberto Benigni, Bill Murray, Iggy Pop, Steve Buscemi, Cate Blanchett, Alfred Molina, Steve Coogan i dr. Film je u Cannesu osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film.

'Slomljeno cvijeće' (Broken Flowers), 2005. Jimu donosi nagradu žirija i Zlatnu palmu na Cannesu 2005. Vijest o postojanju 19-godišnjeg sina šokirala je ostarjelog i samozadovoljnog playboya koja ga ide tražiti, u glavnoj ulozi su Bill Murray i Julie Delpy. Četiri godine poslije snima art-film 'Granice kontrole' (The Limits of Control), 2009., film o misterioznom usamljeniku, kuriru mafije, koji ne govori španjolski, a 2013. snima 'Samo ljubavnici preživljavaju' (Only Lovers Left Alive), romantična komedija o ljubavnoj vezi između dvoje vampira. Glavne uloge je dodijelio Tomu Hiddlestonu i Tildi Swinton. Jarmuschovi vampiri su rock glazbenici, estete, ljubitelji visoke umjetnosti i književnosti, boemi, eruditi, poznavatelji znanosti i hedonisti. Krv ne sišu iz vratova nevinih žrtava, već je kupuju 'preko veze' u lokalnoj bolnici, piju je iz kristalnih čaša sjedeći na kožnim sofama okruženi vrijednim slikama i gitarama dok raspravljaju o lordu Byronu i Nikoli Tesli. Jim je rekao da mu je trebalo sedam godina da završe film, jer im nitko nam nije htio dati novac za produkciju. Na kraju su ga snimili uz podršku i pomoć europskog novca iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Cipra čije su producentske kuće osigurale sedam milijuna dolara, koliko je proračun na kraju bio.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...